PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

O cvičení v nové tělocvičně na porodnici Pardubické nemocnice je velký zájem

16.02.2018
PARDUBICE - Novinka pro nastávající maminky v porodnici Pardubické nemocnice se hned od začátku "chytla". O těhotenské cvičení v nově vybudované tělocvičně přímo v budově porodnicko-gynekologické kliniky je mezi ženami značný zájem. Po třech týdnech provozu se ukazuje velkou poptávku mezi budoucími rodičkami, proto se zanedlouho nabídka cvičebních lekcí rozšíří.
Nová tělocvična | Foto: Pardubický kraj
"Nejsme jediní, kdo v Pardubicích nabízí těhotenský tělocvik. Ovšem cvičení přímo v porodnici přináší řadu nesporných výhod. Ženy si to uvědomují, jak ukazuje jejich zájem o naše cvičební lekce. Hned od začátku máme plno. Z tohoto důvodu přidáme další hodinu cvičení. A máme obavu, že ani to nebude stačit," pronesl přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Milan Košťál. "Bylo otázkou, jak budou cvičení obsazena. Ale hned první lekce rozptýlily naše obavy. Poptávka je značná, což nás těší. Vedení kliniky patří poděkování, že přišlo s takovou krásnou myšlenkou," dodala ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Spolupráce s elektrárnou
Cvičení pro těhotné ženy samozřejmě není žádnou novinkou. Ovšem ojedinělé je místo, kde lekce v Pardubické nemocnici probíhají. Útulná tělocvična byla vybudována přímo v pavilonu porodnicko-gynekologické kliniky. "Žádná jiná klinika v Česku nenabízí těhotenský tělocvik přímo na svém pracovišti," upozornil přednosta Košťál.

Inspiraci na cvičení v budově porodnice získal před lety při svých stážích v zahraničí, kde viděl obdobná zařízení. Myšlenka ho zaujala a nyní se ji podařilo realizovat. Tělocvična vznikla rekonstrukcí prostor v suterénu porodnicko-gynekologické kliniky. Byla vybudována a vybavena cvičebními pomůckami i díky finančnímu daru ve výši 300 tisíc korun od společnosti Elektrárny Opatovice.

"Snažíme se podporovat zajímavé projekty v řadě odvětví v našem regionu. Patří mezi ně i zdravotnictví a dlouhodobá spolupráce s Pardubickou nemocnicí. Vždyť zdraví je to nejcennější, co v životě máme. Musí to být naše priorita. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem pomoci," prohlásil předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Václav Pašek.

Novou tělocvičnu si ve čtvrtek odpoledne prohlédl společně s krajským radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem. "Pardubická nemocnice je v Česku v tomto směru ojedinělá. Všem, kteří se na realizaci této myšlenky podíleli, patří velké poděkování," řekl radní Valtr a dodal: "Speciální cvičení pro těhotné má bezesporu pozitivní vliv na jejich zdraví. Ale výhodou je i to, že těhotné budou pod odborným dohledem a přímo v prostorách kliniky."

Cvičení s řadou výhod
Těhotenský tělocvik sám o sobě má celou řadu pozitivních vlivů nejen na ženu, ale také na dítě. Pomáhá zlepšit fyzickou i psychickou kondici. Lekce v tělocvičně pardubické porodnice však přinášejí i další výhody. Cvičení vedou porodní asistentky, které jsou zkušenými certifikovanými cvičitelkami pro těhotné.

"Když k nám budou ženy pravidelně docházet na cvičení, seznámí se s prostředím kliniky, kde budou případně rodit. Určitě se tady budou cítit úplně jinak, než kdyby přišly až na porod. Navíc se na porodním sále mohou setkat s asistentkami, které už budou znát z tělocvičny," řekl přednosta Košťál a dodal: "Při cvičení mohou vzniknout i náhlé obtíže. Díky tomu, že se cvičí přímo v budově kliniky, je vždy v dosahu lékař a diagnostické přístroje. Může okamžitě provést potřebná vyšetření. To je samozřejmě možné pouze u nás."

První zkušenosti již ukazují, že nastávající maminky využívají návštěvu tělocvičny nejen ke cvičení. "Není to jen hodina tělocviku. S nadsázkou řečeno, následuje po ní ještě konzultační hodina. Ženy se zajímají o porodní sály nebo o provoz porodnice, vyptávají se našich porodních asistentek. To vnímám jako velmi podstatné," řekl přednosta Košťál. "Potvrzuje se, že se jedná o zajímavý a jedinečný projekt. Navíc tělocvična nebude využita pouze pro těhotenský tělocvik, ale bude také využívána pro cvičení zaměřené na posilování pánevního dna a prevenci močové inkontinence," dodala ředitelka nemocnice Fraňková.

Kvalitní perinatologická péče
Vybudováním tělocvičny a provozováním těhotenského tělocviku pokračuje porodnicko-gynekologická klinika Pardubické nemocnice v trendu z posledních letech. Neustále se snaží o zkvalitnění prostředí a zpříjemnění pobytu pro nastávající maminky a jejich novorozené děti. A vychází jim vstříc zaváděním řady novinek, jako byl před časem například bonding, aromaterapie či masáže v průběhu porodu. "Snažíme se držet krok s dobou, aby naše porodnice byla pro ženy co nejpřitažlivější, moderní a příjemná," řekl přednosta Košťál.

Statistická čísla ukazují, že tato snaha je úspěšná. Pardubická porodnice se těší trvalému zájmu rodiček. V minulém roce na zdejších porodních sálech proběhlo 1532 porodů a na svět přišlo celkem 1558 dětí. "Oproti předchozímu roku jsme měli o osm porodů méně. Měli jsme však delší provozní výpadek kvůli malování, jinak by došlo k nárůstu počtu porodů," poznamenal přednosta Košťál.

Porodnice si však drží nejen oblibu mezi ženami. Na vysoké odborné úrovni je práce celého perinatologického centra tvořeného porodnicko-gynekologickou klinikou a dětským oddělením. Ve statistických číslech perinatologické péče za uplynulý rok figuruje ve všech hlavních ukazatelích pod celostátním průměrem. "Je to obraz dobré práce naší kliniky, neonatologů a také obvodních gynekologů. Je to týmová spolupráce," pronesl přednosta Košťál.

Nejvýmluvnějším číslem svědčícím o kvalitě poskytované péče je perinatální úmrtnost. V roce 2017 byla nulová. "To znamená, že nezemřel žádný plod v děloze, žádné dítě při porodu a do sedmi dnů po porodu. Je to nejcennější číslo. Nulou se může málokdo pochlubit, u nás jsme ji minimálně deset let neměli," prohlásil přednosta Košťál. "Pod celostátním průměrem jsme i v počtu císařských řezů, nemuseli jsme odstranit žádnou dělohu po porodu, měli jsme nulovou mateřskou úmrtnost. Přitom jsme centrem, kde se koncentrují patologické porody z celého kraje. Statistická čísla jsou opravdu velice dobrá, což nás těší. Svědí o kvalitní práci celého týmu," dodal přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické nemocnice.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly spolu s východním a západním křídlem objektu provedou společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Líšnice na Orlickoústecku řeší bezpečnost dopravy. Pomůže společný projekt s krajem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý 12. března Líšnici, která se nachází přibližně tři kilometry od Žamberka na silnici směr ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes