PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nová řada zámeckých vín nabízí dvě červená a jedno bílé

21.08.2018
PARDUBICE - Od loňského roku nabízí Východočeské muzeum v Pardubicích návštěvníkům originální suvenýr - víno exkluzivní řady Zámek Pardubice, inspirované osvícenou osobností sídelního pána Viléma z Pernštejna. Do pokladny v Labské bráně zámku právě dorazily nové odrůdy - polosuché bílé víno s názvem Sub una ukrývá odrůdu Rulandské bílé, suché červené Sub utraque pak Rulandské modré a suché červené Fraterno zase Modrý Portugal.
Ilustrační snímek | Foto: Pardubický kraj
"Kolekce vín, která připomíná filozofii a postoje jednoho s nejvýznamnějších šlechticů naší historie Viléma z Pernštejna, je elegantním a originálním dárkem z místa, které tak zásadně ovlivnil," řekl Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje, který je jedním z patronů vín.

"Vína v atraktivních lahvích zdobí etiketa vytvořená muzejní výtvarnicí Veronikou Doutlíkovou ve stylu dobového dřevořezu. Pro návštěvníky muzea a zámku jsou nejen netradičním suvenýrem, ale také připomínkou pernštejnské historie zámku," vysvětlil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Podle Viléma z Pernštejna (1438- 1521) byla víra otázkou vnitřního rozhodnutí člověka a svoboda víry měla být politicky zaručena. "V dějinách vzácné soužití tří náboženských směrů, které na pardubickém panství panovalo za Viléma z Pernštejna, nás přivedlo na výběr názvů jednotlivých vín. Jednotlivé názvy jsou historicky inspirovány vírou katolickou - Sub una, kališnickou - Sub utraque a také bratrskou - Fraterno," připomněl Libánek. Názvy vín a důvod jejich pojmenování vysvětluje popis na každé lahvi.

"Pro řadu Zámek Pardubice jsme opět vybrali velmi kvalitní vína. Tentokrát bylo rozhodování náročnější - nakonec jsme se rozhodli pro jedno polosuché bílé a dvě suchá červená," uvedl sommeliér Oldřich Bujnoch, který jednotlivá vína také květnatým vinařským jazykem popsal.

Sub una - Rulandské bílé - jakostní víno odrůdové - polosuché - 2016
Hrozny Rulandského bílého zrozeného ve vinicích Modrých hor dozrály do výtečné zralosti a vinaři z Kobylí stvořili pěkné svěží jiskrné víno světle zlaté barvy, svůdné vůně a plné v chuti s příjemným dotekem zbytkového cukru. Tato rulanda vytváří příjemného průvodce přátelských setkání či dotváří kulinářský zážitek se saláty, bílými masy a rybami jemné chuti.

Sub utraque - Rulandské modré - víno s přívlastkem pozdní sběr - suché - 2015
Rulanda modrá jest tradiční a domácí odrůda Modrých hor veškerenstvem milována. Výtečně vyzrálé hrozny daly vzniknout vínu světle cihlové barvy, rulandě modré typické, intenzívní vůni a vzácné dlouhé dochuti, jež provází božsky zralé hrozny. Jistě potěší každého znalce vín a bude skvělým doplňkem k jehněčímu, pečené kachně či husičce s karlovarským knedlíkem a červeným zelím.

Fraterno - Modrý Portugal - jakostní víno odrůdové - suché - 2016
Portugal modrý jest víno vyvolávající vzrušující pocity již samotným odrůdovým názvem. Tento portugal z pěkných poloh, modrým hroznům milým dal vzniknout hlubokému vínu v barvě, intenzívní vůni a široké v chuti. Mohutný portugal je vhodný k jídlům z hovězího masa či zvěřiny.

Vína Zámek Pardubice na vinařském festivalu
Ochutnat novou řadu vín Zámek Pardubice budou moci zájemci 24. a 25. srpna přímo na zámku na Pardubickém festivalu vína a Pardubické vinařské noci.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon na hodinové bázi reálně nahraditelný stávajícími kapacitami jiných řiditelných zdrojů. Stejně tak ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Středa 24.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes