PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu » Krajské listy - Zprávy z Pardubického kraje

Z regionu

Krajské listy - Zprávy z Pardubického kraje Zdroj: Krajské listy - Zprávy z Pardubického kraje |

Tři kamarádi. To není kniha, ale realita, dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl na Chrudimsku

12. 3. 2024 | Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má až ten poslední. Na něm se domluvili před deseti lety tři kamarádi, kteří od Lesů České republiky koupili vršek kopce se zříceninou a hromadou kamení. Během let se k nim průběžně přidává na 80 lidí, kteří tráví svůj volný čas obnovou kulturní památky původně z poloviny 14. století. Významně jim dotacemi pomáhá i Pardubický kraj. ...

Steampunkové účesy, make-up a malby na tělo. To byl lanškrounský Kalibr Cup 2024

23. 2. 2024 | Sportovní hala Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun se stala ve čtvrtek 8. února dějištěm 24. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve čtyřech disciplínách – účesová tvorba, make-up, nail-art a body-art. A bylo se na co koukat. Týmy z celé republiky, Slovenska a Polska tvořily na vlasech, tvářích, tělech a nehtech vskutku extravagantní i výstřední umělecká díla.

Dřevěný most? A není to nějaká blbost? Kdepak, Pardubický kraj letos zahájí projektování „dřevobetonového“ mostu

7. 2. 2024 | Náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš v lednu navštívil jihočeskou firmu Nema, která se specializuje na výrobu dřevostaveb všeho druhu. Zástupci Pardubického kraje a Správy a údržby silnic (SÚS Pk) si chtěli v praxi ověřit technické specifikace inovativních dřevěných mostů. Ty by oproti klasickým železobetonovým konstrukcím měly umožnit rychlejší výstavbu, být levnější a do budoucna pomoci i se snižováním uhlíkové stopy. ...

Hlas samospráv získává na síle a míří za ministrem Bekem

19. 1. 2024 | Říjnová výzva samospráv, ve které chtěli zástupci krajů, měst a obcí upozornit na dopady konsolidačního balíčku, má pokračování. Iniciátoři této výzvy zamíří 24. ledna za ministrem školství Mikulášem Bekem, kterého na konci listopadu vyzvali k jednání na základě úvah o převodu financování nepedagogických pracovníků na obce a kraje jakožto zřizovatele mateřských, základních a středních škol. Signatáři se zároveň shodli na tom, že v nejbližší době svoji spolupráci formalizují. Jako platforma pro r ...

Silvestrovské vepřobraní v Pardubicích: Tradiční pochoutky přilákaly stovky návštěvníků

4. 1. 2024 | Poslední den roku se na pardubickém náměstí Republiky uskutečnil první ročník akce nazvané Silvestrovské vepřobraní. Hlavním cílem hodů bylo zpříjemnit návštěvníkům čekání na Nový rok.

Bravo! Kraj spouští velký datový portál pro veřejnost. Chce s lidmi transparentně sdílet údaje

2. 1. 2024 | Víte, kolik pacientů v našem regionu ošetřili za rok lékaři? Za co se přesně utrácí peníze z veřejných rozpočtů? Kolik bylo v Pardubickém kraji dopravních nehod? V jakém stavu tu jsou mosty? Kolik máme škol a žáků? Pokud byste to chtěli vědět nebo jste fanoušci statistiky, otevřených dat a transparentnosti, navštivte zbrusu nový krajský web data.pardubickykraj.cz. Najdete v něm tisíce údajů a zajímavostí. Vše zdarma, bez nutnosti registrace a složité administrativy. ...

V hlavní roli Martina Pártlová a youtuber Rady. Filmaři natáčí netradiční film o Bedřichu Smetanovi

28. 11. 2023 | Na začátku března příštího roku uplyne přesně 200 let od narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Na počest litomyšlského rodáka zahájila 11:11 production ve spolupráci s Pardubickým krajem natáčení celovečerního filmu s názvem „Neslyším ničeho“.

Z Pardubic do Prahy o dvacet minut rychleji. Vysokorychlostní trať se plánuje

10. 11. 2023 | Problematika vysokorychlostních tratí (VRT) byla hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše se zástupci Správy železnic. Ti představili aktuální plány příprav, a to se zaměřením na východní Čechy a návaznost vysokorychlostních tratí na konvenční železniční síť.

Oživují díky aplikaci zmizelé památky Pardubic a Litomyšle. Synagogy, starou radnici, hotel U Zlaté hvězdy…

20. 10. 2023 | Tým expertů z Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice vyvinul aplikaci, díky níž mohou turisté vidět v ulicích Pardubic a v Litomyšli i památky, které již neexistují. Pomocí rozšířené reality a herních prvků si zájemci při prohlídce měst zobrazí zmizelé významné budovy a dozví se o nich zajímavé informace.

Lokomotivy Prasátko, Sergej, Čmelák nebo Hektor… Oslavte 150 let Moravské pohraniční dráhy již tuto sobotu

3. 10. 2023 | Železniční stanice v Dolní Lipce se již tuto sobotu 7. října stane středobodem oslav 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy trati z Dolní Lipky přes Hanušovice až do Šternberka. V rámci oslav, které začínají v Dolní Lipce již v 9 hodin, se mohou cestující a návštěvníci těšit na čtyři provozní parní lokomotivy, které vyrazí například z Pardubic, Hradce Králové, České Třebové nebo Olomouce, ale také na statické ukázky lokomotiv, představení budoucího železničního muzea či přednášky o historii sam ...

Z doby podobojí, výhradně pro kališníky. Gotické oltáře z Chrudimi na hradě Rychmburk

27. 9. 2023 | Umění doby podobojí, Gotické oltáře z Chrudimi, tak se jmenuje nová expozice, která od tohoto týdne obohatí nabídku Hradu Rychmburk na Skutečsku. Hrad zpřístupnil teprve před třemi lety Pardubický kraj, když se z něj vystěhovaly sociální služby do vhodnějších prostor. Provozuje ho Regionální muzeum v Chrudimi, které díky příspěvku kraje připravuje každý rok nějakou novinku pro návštěvníky.

V centru Pardubic najdete prodejnu jako z dob našich babiček

13. 9. 2023 | Tušíte, co se skrývá za slovem koloniál? Naše babičky tak říkávaly prodejně, která se postupně během socialismu začínala nazývat Smíšené zboží. Koupit se tam dalo v podstatě všechno, co je potřeba v domácnosti. Od jídla až po drogistické zboží. Na oblíbenou tradici se rozhodli navázat v Pardubicích.

Komunikovat? Proč, když na lidi můžeme z vysoka... Komentář Štěpána Chába

4. 4. 2023 | Česká pošta pod patronací ministra pro permanentní výmluvy a vyhrůžky Víta Rakušana ruší 300 poboček. Česká pošta k celé akci „Máme vás na háku“ přistoupila jako ke hře – hádej, koho trefíme. Ze všech stran se ozývá jeden velký nechápající otazník. Podíváme se na ně.

David porazil Goliáše, soud rozhodl. Krtkův dort patří všem, protože je to kus lidové tvořivosti.

23. 3. 2023 | Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem Dr. Oetker. Věřili byste, že někomu stojí zato, soudit se o recept na dort, který umí upéct každá trochu zručná hospodyně?

Zlaté ručičky českých rybníkářů. Dřevěné potrubí v hrázi rybníka Skříň na Bohdanečsku vydrželo možná přes 500 let

2. 2. 2023 | Možná se vám zdá neefektivní pokládat do země dřevěné trubky, když jsou ale dokonale zasypané a vlhké, mohou být funkční i po staletí. Jeden takový dřevěný unikát nyní odkryli vodohospodáři při čištění jednoho z největších rybníků na Bohdanečsku.

Podaná ruka a vyřčený slib u něj platil víc než tisíc podpisů, vzpomíná hejtman. Na památku „bunkrologa“ Martina Ráboně

3. 1. 2023 | Martin Ráboň, jedna z vůdčích postav českého bunkrologického světa a také šéf, neúnavný zachránce a hlavní architekt rozvoje tvrze Bouda, zemřel náhle ve svých 53 letech 8. prosince předloňského roku. Tehdy se jeho přátelé i kolegové rozhodli, že jeho památku a úsilí o obnovu Boudy připomenou pamětní deskou, kterou na objekt umístí. A tak se také letos v prosinci po roce příprav stalo.

Zemi Keltů prozáří sváteční atmosféra. Čekají na vás prohlídky oppida i řemeslný jarmark

9. 12. 2022 | Přemýšleli jste někdy nad tím, jak Keltové prožívali naše adventní období? Jaké byly jejich tradice v nejtemnější části roku, jak se připravovali na slunovrat a jak vypadal jejich běžný zimní život? Už tento víkend 10. a 11. prosince máte jedinečnou příležitost zjistit v Zemi Keltů víc. Připraveny jsou mimořádné prohlídky oppida, řemeslný jarmark i program pro děti.

Bude ve Velinách vyzvánět František? Obec bojuje za nový zvon

17. 10. 2022 | V obci Veliny nedaleko Holic najdete malebný barokní areál roubeného kostela sv. Mikuláše se zvonicí a márnicí z poloviny 18. století, který rozhodně stojí za návštěvu. Kdysi tu bývaly i čtyři zvony ze 16. století. Po obou světových válkách zbyly jen dva, a to se místní rozhodli změnit. V roce 2015 nechala obec vyrobit menší zvon sv. Mikuláše, nyní má v plánu obnovit i ten větší.

Green Deal? Šlápnout na brzdu, odložit, přehodnotit, říká nezávislý krajský radní pro zemědělství Mirek Krčil

5. 9. 2022 | V rámci Pardubického kraje jsou žně již na samém konci. Zbývají poslední hektary, z kterých je potřeba dostat úrodu pod střechu. Radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil v srpnu navštívil několik zemědělských podniků, aby se přímo na místě informoval, jak žňové práce probíhají.

Letní jízdy parních vlaků na Pardubicku frčí. Ta poslední je vyprodaná už měsíc před termínem

15. 8. 2022 | Ačkoliv prázdniny ještě zdaleka neskončily, některé akce k ukončení letošní letní sezóny jsou už vyprodané. Třeba speciální jízda parním vlakem 3. září na trase z Ústí nad Orlicí do polské Slezské Javořiny. Zoufat ale nemusíte. Pro zájemce o parní jízdy zbývají do konce léta ještě tři jízdy na trase Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice. Ty se uskuteční vždy v sobotu 20. a 27. srpna. Jízdenky na tuto trasu není možné rezervovat předem a lze je zakoupit pouze v hotovosti přímo ve voze. ...



Zpravodajství PardubiceDnes.cz

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 navzájem spolupracujících společností ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Jak zabránit přehřívání vašeho telefonu

Chytré telefony se staly nedílnou součástí našeho každodenního života, slouží jako komunikační nástroje, osobní asistenti a zábavní centra. Avšak s tí ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...



Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes