PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Nikola Tesla - Přednáška / Pardubice

Kdy:
Pondělí 30.09.2019 od 18:00 hod
Kde:
Dům techniky, nám. Republiky 2686, Pardubice
Pořadatel:
Sdílet:

Nikola Tesla byl geniální a velmi plodný vynálezce a vizionář, který v mnoha ohledech dokázal dohlédnout tam, kam nikdo jiný nedohlédl. Bohužel mu chyběly podnikatelské ambice. Takto se dostával do vážných finančních problémů, které ho přivedly například k tomu, že se v jednom období svého života musel živit jako kopáč příkopů. Měl také potíže s uznáváním svých patentů a často vedl spory s jinými podnikateli a vynálezci, např. s Edisonem. Mnohé jeho převratné a vizionářské objevy a myšlenky tak ve své době zapadly, aby byly později znovuobjeveny. Díky těmto okolnostem přes všechnu svou výjimečnost zemřel v chudobě a zapomenutí.
Pro nás je zajímavé, že v roce 1880 studoval na Karlově univerzitě, ve 30. letech mu byl udělen čestný titul doktora technických věd ČVUT v Praze a také VUT v Brně. V červenci 1937 na oslavě svých 81. narozenin v New Yorku obdržel z rukou českého velvyslance Řád Bílého lva.
Objevem točivého magnetického pole a vynálezem tzv. asynchronního motoru posunul váhy ve prospěch využití střídavého proudu oproti stejnosměrnému. T. A. Edison nakonec přes velké úsilí a investice, kterými se snažil Teslův koncept znevěrohodnit, tzv. válku proudů prohrál. Nikola Tesla tak přes mnohé peripetie inspiroval a nastartoval vývoj elektroniky pro následující století. Ve svých spisech předvídal obrovské důsledky rozvoje elektrických zařízení, např. celosvětovou informační bezdrátovou síť pro přenos hlasu, textu a obrazu i vývoj elektrotechniky směrem k umělé inteligenci.
Tesla je jedním z mnoha lidí, kteří předběhli svou dobu. V závěru života bohužel ztratil pověst dobrého inženýra a byl pokládán za podivína žijícího mimo realitu. Přesto zůstává mimořádným příkladem toho, že je možné věci změnit a posunout hranice omezeného lidského poznání. Lze to ale jen díky tomu, že vykročíme z našich jistot, zbavíme se pohodlné konformity a budeme alespoň trochu riskovat.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



106,30416870117