PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Kraj představil vrchol kulturní sezóny

23.02.2016
Letošní 58. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl se bude konat od 9. června do 3. července. Na programu je 35 pořadů, z toho 11 operních. Připraveno je téměř třicet tisíc vstupenek, které se začnou prodávat 2. března, symbolicky v den narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany.
Kraj představil vrchol kulturní sezóny | Foto: Pardubický kraj
"Smetanova Litomyšl je chloubou našeho kraje a pyšní se dlouhodobou tradicí a geniem loci v podobě areálu Státního zámku Litomyšl. Festival má však také velký význam pro cestovní ruch a právem tak patří mezi vybrané projekty tzv. Tváře Pardubického kraje. Z našeho rozpočtu proto získává finanční podporu, která stejně jako v loňském roce činí 1 milion 650 tisíc korun," uvedl hejtman Martin Netolický.

"Rozpočet festivalu je 30 milionů korun, krajský příspěvek by proto k financování zdaleka nestačil. Dotaci však zvýšilo město Litomyšl a podařilo se získat vyšší grant od Ministerstva kultury. Podíl veřejných zdrojů nyní činí 30 % a struktura pokrytí rozpočtu se tak dostala do ideálního poměru 40 % výnos ze vstupného, 30 % sponzoři a mecenáši a 30 % subvence," upřesnil předseda správní rady obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl Roman Línek.

Starosta Litomyšle Radomil Kašpar vyzdvihl rostoucí zájem mecenášů o spolupráci se Smetanovou Litomyšlí. "V tuto chvíli je v mecenášském klubu 64 dárců a přibývají další. Získaná částka tvoří velmi důležitou součást rozpočtu, možná mnohem víc si však ceníme vztahu, který dárci k festivalu mají." Zdaleka se totiž nejedná jen o bohaté podnikatele a motivem není snížení daňového základu. Lidé různých sociálních skupin dávají peníze doslova "ze svého" a vyjadřují tím, že festival považují za vlastní, že jej mají rádi. "Já to vnímám také tak, že se jim líbí v našem městě," dodal starosta.

Umělecký ředitel a dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský představil program 58. ročníku Smetanovy Litomyšle. "Počet operních představení je historicky nejvyšší, osm titulů v jedenácti představeních nikdy dříve v programu festivalu nebylo," připomněl Stříteský. Kromě světových titulů Verdiho La Traviaty, Gounodova Romea a Julie, Belliniho Normy a Bizetovy Carmen se podařilo zajistit dvě opery Bedřicha Smetany. Brněnská Janáčkova opera se představí Hubičkou a ostravské Národní divadlo moravskoslezské na objednávku Smetanovy Litomyšle připravuje Branibory v Čechách. Dvořákova opera Čert a Káča bude uvedena v podvečerním čase, aby ji mohli navštívit i rodiče s dětmi. V přírodním divadle u zámku Nové Hrady jako součást barokního večera tentokrát zazní novodobá premiéra Míčovy opery Operosa Terni Colossi Moles v provedení Ensemble Damian.

"Expresívně jako megakoncerty by bylo možno označit pořady, které jsou i mezi velkými koncerty mimořádné," představil Vojtěch Stříteský zásadní projekty 58. ročníku festivalu. Obrovský třisethlavý ansámbl v provedení Mahlerovy Symfonie č. 8 "Tisíců" bude tvořit rozšířený symfonický orchestr, dva velké sbory, dětský sbor a 8 sólistů. Světelnou a technickou výpravou bude rozhodně převyšovat obvyklý standard scénické provedení Mše Leonarda Bernsteina, v režii bratrů Cabanových se v něm představí Vojtěch Dyk a řada dalších známých zpěváků. Unikátně své síly a mistrovství spojí smyčcové sekce tří orchestrů Janáčkovy filharmonie Ostrava, Moravské filharmonie Olomouc a Komorní filharmonie Pardubice v pořadu Sólo pro 100 smyčců.

"Milovníky klasické hudby zveme na zahajovací koncert, sestavený z děl Bedřicha Smetany, Ludviga van Beethovena a letošního jubilanta Wolfganga Amadea Mozarta. Uslyšíme PKF - Prague Philharmonia s Petrem Altrichterem, ale mimo jiné také klavíristu Ivo Kahánka a sopranistku Marii Fajtovou." Velkým zážitkem bude slavné Mozartovo Requiem, baletní verze Bachovy hudby a Orffovy skladby Carmina Burana, či galakoncert irské sopranistky Celine Byrne a španělského tenoristy Alexe Vicense. "Ti zazpívají ty nejkrásnější árie především italských skladatelů," upřesnil Stříteský.

Pro komorní koncerty bude festival opět plně využívat renovované prostory zámeckého návrší a litomyšlské chrámy. V zámecké jízdárně nabídne kromě velmi oblíbených lektorských úvodů "ouvertur" premiéru literárně-hudebního pořadu Italské listy a violoncellista Jiří Bárta zde představí své kolegy z Eben Tria. V kapitulním kostele si budou návštěvníci moci vyslechnout varhanici Evu Bublovou s vokálním souborem Tiburtina Ensemble. Koncert nazvaný Hudba českých piaristů se bude konat samozřejmě v piaristickém chrámu, ten také přivítá vynikající Ensemble Berlin Prag, tvořený hráči Berlínské filharmonie, České filharmonie a Filharmonie Brno. Zásadní jubileum českých dějin, 700. výročí narození Karla IV., připomene festival uvedením dobových skladeb v pořadu CAROLUS - REX ET IMPERATOR v mistrovské interpretaci souboru Schola Gregoriana Pragensis. Bez vstupného bude v piaristickém kostele přístupná Haydnova Missa sancti Bernardi, celebrovaná Mons. Tomášem Halíkem. Poctou Jakubovi Janu Rybovi bude divadelní představení Hej, mistře!, které se uskuteční ve Smetanově domě. Koncert se známými skladbami, např. Malou noční hudbou, se pak bude konat v kulturním centru Fabrika ve Svitavách. Představí se v něm výtečný polský komorní orchestr Leopoldinum Wroclaw.

"Smetanova Litomyšl jde s dobou a žádná výzva nezůstává mimo jen z pouhého principu. Možná někoho překvapí, že letos v programu vystoupí i muzikant, který si říká En.Dru". Jak uvedl Vojtěch Stříteský, ten patří k tomu nejlepšímu, co lze najít v oboru beatbox vocal. Bude moderovat interaktivní koncert #ujizdimNaSmetance, sestavený ze zajímavostí, hádanek a perliček hudby klasické, ale i z filmů a televizních seriálů. Diváci do pořadu vstoupí pomocí chytrých telefonů a vítěz hlavní soutěže mobil vyhraje. Tentokrát se aktivně na jevišti zapojí také děti v pořadu Karneval zvířat. Ústředním motivem multimediální tanečně divadelní inscenace Barbory Látalové je hudební suita francouzského skladatele Camille Saint-Saënse, která propojuje pohyb a tanec s videoprojekcemi, originální hudbou a zvuky.

Mezi speciality letošního programu dramaturg řadí premiéru mimořádného koncertního a tanečního pořadu, v němž mezzosopranistka Dagmar Pecková složí poctu Kurtu Weillovi. Na Smetanově Litomyšli se poprvé představí zpěvačka Aneta Langerová v doprovodu symfonického orchestru. A právě spojení symfonického orchestru s folkrockovou kapelou Čechomor dalo před patnácti lety vzniknout projektu Proměny, který ji proslavil a ukázal, že folklór s klasikou jde velmi dobře dohromady. Půlkulaté výročí Proměn připomenou dva Koncerty na přání.

Velké finále, již tradiční vrchol festivalu, bude připomenutím 70. výročí litomyšlského koncertu České filharmonie, která zde pod taktovkou Rafaela Kubelíka přednesla Mou vlast v neděli 23. června 1946 v rámci hudebních slavností, označených již jako "Smetanova Litomyšl I." O měsíc dříve stejný program položil základní kámen festivalu Pražské jaro a Smetanova Litomyšl by tak mohla být považována za jeho mimopražského "sourozence". Oficiální založení litomyšlského festivalu si však připsal k dobru Zdeněk Nejedlý až v roce 1949, a tak má historii kratší. Jako připomínka zazní pochopitelně Smetanova Má vlast, opět ji zahraje Česká filharmonie, kterou však bude řídit Jakub Hrůša. O tento koncert je očekáván velký zájem, chystá se proto přímý přenos do Klášterních zahrad, kde jej za příznivého počasí bude moci bezplatně sledovat kdokoli. Přenos bude součástí Odpoledne se Saint-Gobain Adfors s koncertem dámského vokálního tria Prime Time Voice a strhující kapely Cigánski Diabli.

"Léto je sice daleko, ale kdo si chce vybrat dobrou dovolenou, má nejvyšší čas. Podobně je to i s festivalem Smetanova Litomyšl. Jistě budou vstupenky ještě v červnu a některé dokonce se slevou, ale kdo chce dobrá místa a atraktivní pořady, měl by se začít zajímat o program již nyní," s praktickými informacemi vystoupil ředitel festivalu Jan Pikna. Od 2. března bude zahájen předprodej vstupenek a cenově zvýhodněné víkendové balíčky, zahrnující vždy tři velké pořady jednoho víkendu, se začnou prodávat dokonce už 24. února. Vstupenky budou k dispozici v prodejní síti Ticketportal a on-line na www.smetanovalitomysl.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Police Symphony Orchestra rozehraje pardubickou hokejovou halu pro 5 300 diváků

Velké haly běžně patří hokejovým fanouškům, rockovým ikonám nebo hvězdám popové scény. Může je však zaplnit i symfonické těleso? Nejspíš ne jakékoliv, minimálně jedno se na to ale chystá. V sobotu 27. ledna 2024 bude pardubická Enteria arena patřit ...

Gočárova galerie otevřela knihovnu literatury o umění

PARDUBICE - Krajská Gočárova galerie zažívá období plné změn. Za poslední rok změnila svůj název, vizuální identitu i působiště. S otevřením budovy bý ...

Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku. Němá éra odstartuje 18. listopadu v Českém Těšíně

Dana Bártu a Illustratosphere čeká od poloviny listopadu do konce roku patnáct zastávek podzimního turné. Série vystoupení napříč českými i slovenským ...

V Chrudimi odstartoval 7. ročník festivalu Zlatá pecka

Slavnostní mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi byl zahájen sedmý ročník festivalu Zlatá pecka. Jeho hlavní tváří je pěvkyně, herečka, ped ...

Ministerstvo kultury: Tradiční posvícenské pečivo provoní Veselý Kopec u Hlinska

V sobotu 2. září se od 10.00 do 16.00 hodin na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem - POSVÍCENÍ. ...





Pátek 29.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes