PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Novela veterinárního zákona: Až 50 tisíc za psa bez čipu

10.01.2020
Ve středu 15. 1. nabývá účinnosti rozsáhlá novela zákona o veterinární péči (veterinárního zákona). Změny se dotknou například chovatelů psů, ale také provozovatelů potravinářských podniků či provozovatelů jatek. Následující text shrnuje nejzásadnějších a nejdiskutovanějších změny, které novela, jejíž finální znění poměrně výrazně ovlivnily některé poslanecké návrhy, přináší.
Foto: pixabay.com
Již dva roky platí v ČR povinnost chovatelů pěti a více fen starších dvanácti měsíců (až na výjimky stanovené zákonem) hlásit své chovy příslušné krajské veterinární správě (KVS). Od poloviny ledna se nově tato povinnost rozšíří a bude se týkat již i chovatelů, kteří chovají tři a více fen. Pokud dojde k následnému snížení počtu fen v chovu pod tři, bude chovatel povinen oznámit i tuto skutečnost. V případě, že ve společné domácnosti žije více chovatelů, zvířata se sčítají a oznamovací povinnost bude mít za celou domácnost pouze jeden její člen. Podrobné informace k této problematice včetně upraveného nahlašovacího formuláře se v následujících dnech objeví na internetových stránkách SVS.

Na základě poslaneckého návrhu dochází také k úpravě věku, ke kterému musí být štěňata v chovech označena mikročipem. Psi budou muset být označeni nejpozději do tří měsíců věku. Pokud z chovu přechází k novému majiteli před dovršením tří měsíců, musí být v okamžik přechodu již označená. Novela také navyšuje maximální sankci, kterou lze za nesplnění této povinnosti uložit z 20 000 na 50 000 Kč.

Novela rovněž zpřísňuje podmínky pro fungování útulků pro toulavá a opuštěná zvířata. Ty budou muset do budoucna pro získání registrace od SVS splnit požadavky dané vyhláškou, kterou připraví ministerstvo zemědělství. Pokud SVS při kontrole útulku zjistí následně opětovné či závažné porušení pravidel, bude moci útulku zrušit registraci. Zpřísňují se také pravidla pro přemísťování šelem a primátů v rámci České republiky. Pro jejich přemístění si bude muset chovatel dopředu vyžádat u SVS veterinární osvědčení. Tím získá veterinární dozor lepší přehled o pohybu těchto zvířat v ČR. V případě přemísťování primátů bude veterinární osvědčení potřeba již od 15. ledna, v případě šelem poté, co bude schválena novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která je aktuálně ve schvalovacím procesu.

Podle zkušeností se zdoláváním afrického moru prasat ve Zlínském kraji byly provedeny právní úpravy tak, aby mohla SVS v budoucnu snadněji nařizovat například zajištění odběru vzorků či vybudování zábran k zamezení volnému pohybu zvěře, omezit či zakázat zemědělcům sklízet, nebo jim nařídit změnu agrotechnických postupů, pokud to bude nezbytné pro likvidaci nákazy. V souvislosti s tím novela upravuje také pravidla pro poskytování náhrad vzniklých aplikací těchto opatření zemědělcům, myslivcům i krajským úřadům, které se na plnění mimořádných veterinárních opatření budou podílet.

Nově bude také umožněno vyrábět potraviny z hmyzu coby jedné z tzv. "nových potravin". Jak chovatelé hmyzu určeného k výrobě potravin pro konzumaci lidmi, tak sloužícího jako krmivo pro zvířata, budou pod veterinárním dozorem a budou muset splňovat některé zákonné požadavky.

Několik změn se dotkne porážek zvířat. Limit pro tzv. domácí porážky (3 kusy ročně) se nově bude vztahovat na skot již od 12 měsíců věku až dosud do bylo 24 měsíců. Horní věkový limit pro domácí porážky zůstává stejný - 72 měsíců.

Zpřísňují se pravidla pro porážku nemocných, vyčerpaných nebo zraněných zvířat na jatkách. Ty bude možné nově vykonat pouze za přítomnosti úředního veterinárního lékaře. Porážky na malých jatkách, na nichž nefunguje stálý veterinární dozor, budou muset jejich provozovatelé ohlásit SVS minimálně tři dny dopředu, až dosud to bylo 24 hodin. Novela zavádí tzv. institut úřední veterinární závěry. Veterinární inspektoři budou díky němu moci ve stanovených situacích živočišné produkty na přiměřenou dobu označit plombou, pečetí či jiným zajišťovacím prostředkem tak, aby bez jeho porušení nebylo možné se zajištěnými produkty manipulovat.

Zákon také stanovuje, že od 1. ledna 2022 vznikne centrální evidence označených psů a jejich chovatelů. Ti budou údaje hlásit do registru, který bude spravovat SVS. V současné době probíhají jednání o podrobnostech vytvoření databáze.
Autor: Státní veterinární správa
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly spolu s východním a západním křídlem objektu provedou společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Líšnice na Orlickoústecku řeší bezpečnost dopravy. Pomůže společný projekt s krajem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý 12. března Líšnici, která se nachází přibližně tři kilometry od Žamberka na silnici směr ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes