PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Které domácí spotřebiče odebírají nejvíce elektřiny? Tipy a triky, jak v rodinném rozpočtu ušetřit

16.04.2020
Náklady na provoz spotřebičů tvoří u mnoha domácností nemalou položku rodinného rozpočtu. Vyplatí se proto omezit používání těch spotřebičů a přístrojů, které jsou energeticky nejnáročnější. Značné množství elektřiny však odebírají i spotřebiče, které jsou v provozu nonstop, ledničky a mrazničky. U nich lze těžko snížit náklady tím, že omezíme jejich provoz. Ušetřit ale můžeme, pokud vyměníte starý spotřebič za nový, který je energeticky úspornější. Jaké jsou další triky, které vám ušetří rodinný rozpočet?
Foto: pixabay.com
Kuchyňské spotřebiče
Lednice a mrazák v běžné domácnosti vypnout nelze. Ale pokud máte doma starší model, můžete snížit náklady nákupem novější a úspornější lednice a mrazáku spadajících do třídy A++ nebo A+++. Ušetřit tak můžete i desítky procent z celkových nákladů na elektřinu.

"Před nákupem se však vyplatí popřemýšlet i o velikosti chladničky a mrazáku. Krásná velká lednice s mnoha funkcemi sice vaši kuchyni rozzáří, ale pokud nejste šestičlenná rodina a nebudete její kapacitu využívat dostatečně, část peněz za elektřinu vyhodíte oknem," říká Jiří Bonk ze společnosti Wirtuuu.

Častou chybou, která může zvýšit spotřebu energie i o desítky procent, je také zanedbávání pravidelného odmrazování. Vliv na výši spotřeby má také správné nastavení teploty u ledničky, ideální je v rozmezí od 5 do 7 stupňů C.

Další příkladem zbytečného plýtvání energií jsou myčky. Není třeba zapínat program pro důkladné mytí, pokud je nádobí zašpiněné jenom trochu a bohatě stačí program méně náročný na spotřebu. Příkladem plýtvání je i situace, pokud máte myčku zaplněnou jenom z poloviny a stejně nevydržíte a chcete mít umyto ještě dnes.

Pračky a sušičky
Častým příkladem plýtvání jsou i situace u praní a sušení. Stejně jako myčky neběží tyto spotřebiče zdaleka nonstop, ale nárazově spotřebují velkou porci elektřiny. I zde platí rada podobná jako u myčky, zapínejte je až ve chvíli, kdy jsou dostatečně naplněné. Vaší peněžence také pomůže používání šetrnějších ekologických programů. Ne vždy je nutné prát na 90° nebo 60° C. Stejně tak se u méně špinavého prádla vyplatí používat kratší programy. Při chytrém používání těchto spotřebičů můžete ušetřit 15 až 20 % nákladů.

Černá technika
Nemalým žroutem energie jsou také stolní počítače. Podobně jako televize v mnoha domácnostech běží, i když je nepoužíváte. A spotřeba elektřiny není v tom případě malá. Pokud doma máte potomky, kteří na několik hodin zasednou k nadupanému počítači, kde se věnují hraní her, na spotřebě energie to také poznáte. Velkým žroutem energií je obecně dnešní digitální doba a pokrok, i když cloudové servery nejsou typickou výbavou domácnosti. Stejně jako například těžby bitcoinů na domácích počítačích, které známe i v České republice.

Řešením může být fotovoltaika
"Pokud bydlíte v rodinném domě, vyplatí se zauvažovat o pořízení vlastní malé fotovoltaiky. Panely lze celkem jednoduše a rychle umístit na střechu vašeho domu. Tímto řešením snížíte energetickou náročnost vašeho rodinného domu, vyrobíte si elektřinu sami a hned ji také spotřebujte," říká Jan Kovalský z Energie ČS.

Ušetřit můžete nejenom dlouhodobě na pravidelných výdajích za energie ale také z počátku za pořízení fotovoltaiky, v současné době můžete totiž využít státní podpory z dotačního programu Nová zelená úsporám. Podporována je instalace fotovoltaických systémů do dokončených rodinných domů i do novostaveb, přičemž výše podpory může dosáhnout až 155 000 Kč na dům. V Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji dokonce až 170 000 Kč.
Autor: Šárka Lachoutová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Jak zabránit přehřívání vašeho telefonu

Chytré telefony se staly nedílnou součástí našeho každodenního života, slouží jako komunikační nástroje, osobní asistenti a zábavní centra. Avšak s tím, jak požadujeme více od našich zařízení, jsou náchylné k přehřívání, což může vést k problémům s ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Pátek 29.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes