PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Kontrolní činnost pardubických celníků v roce 2020

04.02.2021
Kontroly pardubických celníků byly v loňském roce poznamenány pandemií koronaviru. Z důvodu uzavření republiky celkem 36 příslušníků střežilo od 16. března do 12. června dva hraniční přechody s Polskem v rámci svého kraje a jako výpomoc Policii ČR působili na přechodech Královec a Náchod Běloves v Královéhradeckém kraji. Přes 12týdenní omezení se podařilo odhalit tisíce gramů drog a surovin k jejich výrobě, zboží, jež porušovalo práva duševního vlastnictví, respirátory, které nesplňovaly předepsané parametry, přetížená vozidla, nelegálně pracující ze zahraničí.
Kontrola nelegální zaměstnanosti | Foto: celnisprava.cz
Celníci při dovozu zboží ze zemí mimo Evropské unie bdí nad bezpečností výrobků, které směřují na domácí trh. V loňském roce zadrželi ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Krajskou hygienickou stanicí a Státním ústavem pro kontrolu léčiv více než 3 miliony respirátorů a 1 000 teploměrů, jež mohly ohrozit zdraví a bezpečnost uživatelů, neboť u nich chybělo označení CE a prohlášení o shodě. Nepropustili do oběhu také 20 000 náplní do elektronických cigaret kvůli nevyhovujícímu objemu náplně.

Ochrana před padělaným zbožím, které může být díky nejasnému původu a materiálovému složení nebezpečné, patří mezi priority pardubických celníků. V kamenných obchodech a při dovozu zboží ze třetích zemí zjistili 53 porušení a zadrželi celkem 4 000 ks padělků v ceně originálů přesahující částku 20 milionů korun. Největší množství nepravého zboží představuje tradičně obuv 1 550 ks. Významně se na záchytech podílely roušky s chráněnými motivy filmového, sportovního a oděvního průmyslu v počtu 850 kusů, následovaly napodobeniny spodního prádla 400 ks, hračky, parfémy, kabelky, oděv a oděvní doplňky.

Převážně v osobních automobilech hlídkující celníci našli celkem 950 gramů marihuany, 250 gramů metamfetaminu (pervitinu), 5 657 ks tablet léků zneužívaných k výrobě této drogy, 2 500 gramů syntetických látek potřebných k výrobě drog, 30 gramů kokainu, stejné množství extáze, 35 gramů lysohlávek a 25 ks LSD.

Při dohledu nad dodržováním zákona o zaměstnanosti zahraničních pracovníků provedli celkem 72 kontrol, z nichž 53 jich bylo s pozitivním výsledkem. Bez povolení k zaměstnání zde pracovalo 58 osob, u 48 zaměstnavatel nesplnil oznamovací povinnost k úřadu práce. Mezi kontrolovanými jich bylo 23 bez povolení k pobytu, kvůli čemuž byli vyhoštěni z republiky. Na staveništi v Pardubicích se dokonce dva nelegálně zaměstnaní cizinci pokusili o útěk.

Pardubičtí celníci byli úspěšní při odhalování přetížených vozidel. Celkem jich identifikovali 69, za což uložili pokuty ve výši přesahující 400 000 Kč. Dodávka s papírem na korbě byla přetížena o 100 %, což byl loňský rekord. Řidič kamionu, který vezl dřevo v kládách, se dokonce odmítl kontrolnímu vážení podrobit. Celníci vozidlo odstavili a nechali polovinu nákladu přeložit.

Dle zákona o hazardních hrách celníci realizovali 35 kontrol, z nichž 24 skončilo s pozitivním zjištěním. Zadrželi 4 ks herního zařízení, které bylo provozováno bez platného povolení Ministerstva financí ČR. Zajistili také hotovost ve výši 5 000 Kč.

Co se týká vybraných výrobků zjistili 53 porušení a zajistili 3 800 kusů cigaret, 6,5 kilogramu tabáku ke kouření bez platných tabákových nálepek. Jejich pozornosti neušlo ani 3 000 litrů minerálních olejů a 420 litrů neznačených a nezdaněných lihovin.

Na vymezeném úseku dálnice D11 pardubičtí celníci během loňského roku zjistili 103 vozidel bez platných dálničních známek, za což uložili pokuty ve výši 170 000 Kč.

I přes tříměsíční ostrahu hranic hlídky zkontrolovaly celkem 8 400 vozidel, což je téměř stejný počet jako v roce 2020. Provozoven však prověřily 1 121, o 380 méně než vloni.

Autor: Por. Václav Kánský
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 navzájem spolupracujících společností ...

HHC začalo být zakázanou látkou. Za její držení ve větším množství hrozí až 8 let vězení

Látky HHC, HHC-O a THCP od 6. března patří na seznam návykových látek, policie k nim bude přistupovat v souladu se zákonem. Neoprávněné nakládání je ...

Z areálu firmy na Pardubicku ukradli elektro kabely za 200 tisíc, třem cizincům hrozí až 4 roky vězení

Pardubickým kriminalistům se podařilo objasnit majetkovou trestnou činnost, ke které docházelo v posledním čtvrtletí minulého roku v areálu jedné spol ...

Požár sběrného dvora v Přelouči způsobil škodu za pět milionů korun

PARDUBICKO - V Přelouči začal v úterý večer hořet sběrný dvůr. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. K události dora ...

Cizinec předstíral zájem o rolexky za 750 tisíc, nasadil si je na ruku a utekl. Už je ve vazbě

ÚSTÍ NAD ORLICÍ - Vloni v srpnu oznámil muž na Orlickoústecku krádež hodinek za tři čtvrtě milionu. Nyní už podezřelý sedí ve vazbě. ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes