PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

NATURHOUSE: Cukry? Češi jim holdují i v létě. Poradíme, kde se jim vyhnout

28.07.2016
Chcete si s létem udržet figuru, kterou jste usilovně budovali do plavek? Rozhodně ani v zahraničí u moře či při letním stravování na chalupě či doma by Češi neměli zapomínat na přemíru příjmu cukrů. Kromě těch jasně patrných se skrývají v oblíbeném pečivu, lupínkách, marmeládách, ale i zelenině. Podle údajů výživových poraden NATURHOUSE je roční spotřeba cukru na jednoho člověka v Česku až 40 kilogramů. Z tohoto množství pouhých 15 procent cukru použijeme ve vlastní domácnosti, zbytek přijímáme někdy i nevědomě v potravinách, kde bychom jej ani nečekali.
Ilustrační snímek | Foto: kasparpr.cz
Roční spotřeba cukru vychází na jednoho člověka v České republice zhruba na 40 kilogramů. Zajímavostí je, že většina se nachází ve slazených nápojích. Přitom ještě před 100 lety byla průměrná spotřeba cukru na našem území pod 2 kilogramy za rok. Doporučená denní dávka je přitom 50-60 gramů cukru. Američané například konzumují více než dvojnásobek denní doporučené dávky.

Zapomeňte na bílý cukr, zvolte raději přírodní
Podle výživových poradců NATURHOUSE je vhodné skoncovat s konzumací sladkých nápojů včetně oslazené kávy a čaje. Obyčejná voda s plátkem citronu osvěží a nijak tělo nezatíží. Pokud si nedokážete představit pít neslazenou kávu, cukr nahraďte stévií. Přírodní sladidla jsou skvělou alternativou k bílému cukru, často zejména díky jejich nízkému glykemickému indexu (GI). Tato tropická rostlina je téměř nekalorická, má glykemický index nulový, chuťově je podobná cukru a má minerální látky a vitamíny. Ale i přírodní alternativy volte opatrně.
"Přírodní sladidla jsou stále jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou. Dobré je naučit se pít nápoje bez jakéhokoliv přidaného sladidla. Když si do vody přidáte pár plátků citronu nebo několik lístečků máty, uděláte pro sebe to nejlepší," říká Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Při hubnutí pozor na banány, hroznové víno i datle
Ovoce obsahuje řadu pozitivních látek jako je vláknina, mnoho vitamínů a minerálů, ale kromě toho i jednoduché cukry, zejména fruktózu. Čím více má ovoce fruktózy, tím vyšší má glykemický index (GI), který hubnutí neprospívá. "Proto věnujte, pokud jste ve fázi redukce, pozornost zejména banánům, hroznovému vínu či datlím a raději toto ovoce vynechejte," upozorňuje Přídová z NATURHOUSE.

Hlídejte si cukr v zelenině
Ani v zelenině neplatí pravidlo neomezeně. Pozor by si člověk měl dát při aktivním hubnutí podle slov výživových poradců zejména na sladkou a kořenovou zeleninu, která obsahuje více cukrů, to platí zejména pro červenou řepu, mrkev či kukuřici.

Luštěniny jako bohatý zdroj cukrů
Díky podílu sacharidů, řadíme luštěniny často mezi přílohy. "Jsou však i bohatým zdrojem rostlinné bílkoviny, kdy poměr rostlinné a živočišné bílkoviny by měl být v jídelníčku 1:1. Konzumace luštěnin by měla být maximálně 1x denně," doporučuje výživová poradkyně Přídová z www.naturhouse-cz .

Zdravá snídaně v hotelu i doma? Pozor na oblíbené lupínky i marmelády
Sladké pečivo, kupované lupínky, instantní ovesné kaše, či oblíbené marmelády jsou plné cukrů. Ideální snídaně je složená z kvalitních sacharidů, dostatku vlákniny a bílkovin. Proto je lepší volit pečivo celozrnné, instantní kaše nahradit vločkami a marmeládu vždy volit podle výživových specialistů s vysokým podílem ovocné složky.

Cereální pečivo versus bílé
Pozor na pojmy. Cereální znamená vyrobený z mouky, což se vztahuje na veškeré pečivo. Pečivo více zrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou. "Proto je důležité vždy kontrolovat složení, aby převažoval podíl celozrnné mouky," upozorňuje na zmatečnost a mýtus v pojmech výživová poradkyně Alena Přídová.

Tip: Po konzumaci ovoce počkejte s čistěním zubů
Ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitamíny, ale obsahují také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Proto není vhodné bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů čistit zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. Je dobré vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv sliny. Neutralizaci je možné také urychlit například vodou či žvýkačkou bez cukru.

Pro více informací prosím navštivte www.naturhouse-cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Jak zabránit přehřívání vašeho telefonu

Chytré telefony se staly nedílnou součástí našeho každodenního života, slouží jako komunikační nástroje, osobní asistenti a zábavní centra. Avšak s tím, jak požadujeme více od našich zařízení, jsou náchylné k přehřívání, což může vést k problémům s ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes