PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Divadlo Exil otevírá v Pardubicích novou scénu pod Machoňovou pasáží

29.09.2021
Pardubice mají novou kulturní scénu. V pátek 1. října se v suterénu Machoňovy pasáže otvírá nový sál Divadla Exil. Tradiční amatérský soubor našel po více než dvaceti letech nové sídlo v jedné z nejkrásnějších pasáží v republice. Sál pod Machoňovou pasáží nebude sloužit pouze divadlu. Prostory oživí také koncerty, výstavy a další umělecké projekty.
Foto: divadloexil.cz
Dvacet let sídlilo Divadlo Exil v pardubické Havlíčkově ulici 841 ve sklepě, kde dřív býval varhanní sál pardubické konzervatoře nebo bar pro pány Hotelu Bouček.

"Ten náš starý Exil máme moc rádi. Je to naše srdcovka Bohužel už to v něm dál nešlo. Trápily nás staré elektrické rozvody, špatně udělaná kanalizace a řada dalších problémů," vysvětluje herečka Věra Pojmanová. Když se objevila možnost přestěhovat se do centra města, Exiláci po ní skočili.
"Covid nám sice zmařil oslavy dvacetileté existence souboru, ale pomohl nám naplno se soustředit na vybudování nové divadelní scény," říká principál souboru Tomáš Klement.

Sklepní prostory pod Machoňovou pasáží sloužily původně jako thajská restaurace a bylo třeba je výrazně přebudovat, aby vyhovovaly divadelnímu provozu. Došlo ke stavebním úpravám. Vznikl divadelní sál s jevištěm a elevací, bar, šatny, sklad kulis. "Je to důstojný prostor se zachováním komorního ducha, na který jsme my i naši diváci zvyklí," uvádí Tomáš Klement.

Kde to je?


Ze začátku budou mít návštěvníci možná problém najít vchod do divadla hned napoprvé. Do sálu vedou dvě cesty. "Když se vydáte z třídy Míru, tak v Pasáži zahnete vlevo před obchodem Zlatá husa, projdete skleněné dveře a vlevo u zadního vchodu restaurace Caffeteria najdete schody do suterénu, kde sídlíme. Když půjdete od Karloviny, dá se jít i přes parkoviště," přibližuje lokalitu Tomáš Klement. Třída Míru má svůj genius loci. Je tepnou pardubického života. Divadlo na ni patří. Navíc je snadno dostupná městskou hromadnou dopravou. Kdo zajede na kulturu autem, může využít blízký parkovací dům na Karlovině.

Našlápnutý start


Soubor Divadla Exil patří k nejlepším amatérským uskupením v České republice. Specializuje se především na současnou dramatiku. Svůj repertoár staví na komediích, dramatech a autorském divadle. Nebojí se ani muzikálu.

"První premiérou v pasáži bude 9. října rodinný příběh Lajka v režii Lucie Haškové a Nadi Kubínkové. Dále zkoušíme komedii Útulek v nastudování herce Východočeského divadla Pardubice Jana Musila. Chystáme i jednu českou premiéru. A pak jeden velmi originální, rozsáhlý projekt ve spolupráci s některými členy souboru VČD, ale zatím nechceme nic prozrazovat. Zkrátka, je na co se těšit," láká do Exilu jeho principál Tomáš Klement.

Sdílený prostor


Exiláci nemyslí jen na sebe. V programu scény se objeví i hostující soubory. Mezi ty divadelní patří Divadlo Tří, NerušKruh, Týbrďo divadlo, DS HRRR nebo machři v improvizaci Paleťáci.
Chystají se také koncerty, autorská čtení, besedy, promítání nebo módní přehlídky. Každý měsíc a půl se na zdech Exilu objeví nová, většinou fotografická výstava. "Chceme, aby výstavy měly jasnou a čitelnou vazbu na divadlo jako takové. Zacílíme například na aktuální premiéry, výročí, festival. Součástí vernisáží bude doprovodný program," říká kurátorka výstav Naďa Kubínková.

Den D/


V pátek 1. října zahrají Exiláci pro své publikum svou úspěšnou komedii Kuřačky a spasitelky v režii Ladislava Špinera. Po představení bude následovat raut v divadelním baru. "Pozvali jsme především ty, kteří nás velkoryse podpořili v kampani Donio. Dále představitele města, kraje a Rozvojového fondu, bez jejichž štědré podpory by se rekonstrukce a stěhování nemohlo uskutečnit. Všem, kteří nám pomohli, patří velký díky," uvádí Tomáš Klement.



Autor: Kateřina Fikejzová Prouzová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Police Symphony Orchestra rozehraje pardubickou hokejovou halu pro 5 300 diváků

Velké haly běžně patří hokejovým fanouškům, rockovým ikonám nebo hvězdám popové scény. Může je však zaplnit i symfonické těleso? Nejspíš ne jakékoliv, minimálně jedno se na to ale chystá. V sobotu 27. ledna 2024 bude pardubická Enteria arena patřit ...

Gočárova galerie otevřela knihovnu literatury o umění

PARDUBICE - Krajská Gočárova galerie zažívá období plné změn. Za poslední rok změnila svůj název, vizuální identitu i působiště. S otevřením budovy bý ...

Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku. Němá éra odstartuje 18. listopadu v Českém Těšíně

Dana Bártu a Illustratosphere čeká od poloviny listopadu do konce roku patnáct zastávek podzimního turné. Série vystoupení napříč českými i slovenským ...

V Chrudimi odstartoval 7. ročník festivalu Zlatá pecka

Slavnostní mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi byl zahájen sedmý ročník festivalu Zlatá pecka. Jeho hlavní tváří je pěvkyně, herečka, ped ...

Ministerstvo kultury: Tradiční posvícenské pečivo provoní Veselý Kopec u Hlinska

V sobotu 2. září se od 10.00 do 16.00 hodin na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem - POSVÍCENÍ. ...





Úterý 19.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes