PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Město Pardubice oslaví třicetileté partnerství s německým Selbem

27.12.2021
Před třiceti lety Pardubice navázaly jedno z prvních mezinárodních partnerství s městem bílého porcelánu, německým Selbem. Téměř dvacetitisícové město leží pouhých 15 kilometrů od hranic s Českou republikou a díky jeho poloze, tedy poměrně snadné dostupnosti, patří Selb k těm partnerským městům, s nimiž Pardubice spolupracují nejintenzivněji. Obě města se proto rozhodla letitou spolupráci v rámci kulatého výročí náležitě oslavit.
Foto: pardubice.eu
"Na partnerství Selbu a Pardubic se tehdejší představitelé obou měst dohodli na podzim roku 1991 a letos v říjnu, po třiceti letech od stvrzujícího podpisu této dohody začaly oslavy vzájemné spolupráce - na ledové ploše hokejové arény v rámci přátelského utkání. Další vlnu oslav zahájíme příští rok v únoru a od května budeme ve slavení naší mezinárodní spolupráce pokračovat až do konce roku 2022, kdy je uzavře výstava rosenthalského porcelánu ve Východočeském muzeu v Pardubicích," nastínil celoroční připomínku česko-německého partnerství primátor města Pardubic Martin Charvát.

"V podzemní části galerie Mázhaus na Pernštýnském náměstí se hned první únorový týden příštího roku rozeběhnou workshopy pro naše základní školy o technice výroby porcelánu. Postup výroby bude představen na panelech s výkladem lektora přímo z porcelánky a děti si budou moci také samy vyzkoušet malování na porcelán. Speciálně pro připomínku našeho partnerství navrhli designéři ze selbské porcelánky Porzellanikon porcelánový odlitek ve tvaru koňské hlavy vycházející z loga Pardubic," uvedla vedoucí úseku vnějších vztahů kanceláře primátora Hana Svobodová.

Některé termíny workshopů budou určeny pro veřejnost. Ta bude mít také možnost nahlédnout pod pokličku výroby rosenthalského porcelánu, poznat úspěšné série výrobků i technologické postupy v rámci komorní výstavy "Rosenthal - příběh bílého zlata", která se uskuteční také v galerii Mázhaus ve stejném období jako workshopy. Souběžně se bude v pardubickém infocentru pod Zelenou bránou konat výstava s názvem Bavorský rok, která kromě Selbu představí celý bavorský region a nabídne mimo jiné spoustu zajímavých tipů na výlety.

V květnu osloví město ve spolupráci s Goethe Institutem pardubické základní školy v rámci Dne s němčinou a pokusí se o zapojení dětí i učitelů do zábavně-vzdělávacího projektu v německém jazyce v co největším počtu. "Samozřejmě vše bude odvislé od aktuální epidemické situace v té době, chystá se proto i online varianta této akce. Kromě studentů budeme sérií přednášek cílit opět na veřejnost," upřesňuje Kateřina Snopková z kanceláře primátora.

Německé gastronomické zajímavosti by mohly zaujmout nejen milovníky dobrého jídla a pití, a to v polovině května v rámci akcí oblíbeného Multikulturního týdne. Pořadatelé plánují jeden den věnovat gastronomii Bavorska, představit by se mimo jiné měl tamní pivovar Krombacher.

"Stejně jako v roce 2018, kdy jsme pořádali úspěšný Švédský víkend jako připomínku partnerství s městem Skellefte?, bychom příští rok rádi jeden víkend věnovali Bavorsku. Chtěli bychom představit krásy bavorské přírody - hory, jezera, zámky i památky UNESCO, gastronomii, tradice i ale i některé zajímavosti bavorského regionu. Přesnou podobu akce i místo, kde se bude konat, ladíme s německými partnery, vše bude opět záviset na epidemické situaci," naznačuje Hana Svobodová s tím, že se bude určitě na co těšit.

Závěr oslav se přesune do Tyršových sadů, kde město plánuje venkovní panelovou výstavu, a v prosinci na pardubický zámek - Východočeské muzeum připravuje výstavu historických sbírek rosenthalského porcelánu. Veřejnosti by měla být přístupná do jara 2023.

Zástupci obou spřátelených měst se tradičně potkávají na kulturních a sportovních akcích, vzhledem k úctě k tradicím se Pardubice pravidelně prezentují na selbských vánočních trzích. Spolupráci navázaly také některé naše a německé základní školy.

Zdroj: Město Pardubice
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly spolu s východním a západním křídlem objektu provedou společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Líšnice na Orlickoústecku řeší bezpečnost dopravy. Pomůže společný projekt s krajem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý 12. března Líšnici, která se nachází přibližně tři kilometry od Žamberka na silnici směr ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes