PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Česku se výrazně zvýšil počet zaznamenaných případů tuberkulózy

25.04.2022
Státní zdravotní ústav, ve spolupráci s Národní jednotkou dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka a Evropským střediskem pro kontrolu nemocí (ECDC), věnuje zvýšenou pozornost vývoji výskytu tuberkulózy na našem území. Reaguje tak nejen s ohledem na zaznamenaný nárůst zaslaných vzorků a rozpoznaných kmenů TBC ve srovnání se stejným obdobím minulých let, ale i s ohledem na výzvu ECDC. To upozorňuje na důležitost takového monitoringu kvůli velkým přesunům lidí prchajících před válkou na Ukrajině .
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
ECDC použilo údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) o zátěži TBC na Ukrajině, aby odhadlo počet lidí s aktivním onemocněním TBC mezi lidmi prchajícími ze země před válkou.

Podle těchto informací ECDC lze očekávat, že na každých 2 000 vysídlených žen z Ukrajiny se vyskytne 1 případ aktivního onemocnění TBC (odhadovaná incidence u žen nad 15 let je 0,05%). Stejně tak odhady hovoří o předpokladech jednoho případu aktivní tuberkulózy na každých 5 000 vysídlených dětí ve věku 0-14 let (odhadovaná incidence u dětí ve věku 0-14 let je 0,02 %) a na každých 1 600 vysídlených mužů starších 65 let (odhadovaná incidence u mužů nad 65 let je 0,06 %).

"Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) v posledních dnech zaznamenala nárůst kmenů M. tuberculosis zaslaných ke konfirmačnímu stanovení citlivosti na antibiotika. V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu. V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý do NRLM zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací zda byl před příchodem již léčen," uvedla k aktuálnímu stavu ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

SZÚ nemá k dispozici přesné počty případů TBC, protože povinná hlášení do registru TBC jsou prováděna zpětně a tedy nyní registr neposkytuje data o vývoji v posledních týdnech. V současné době je tedy možné vycházet pouze z porovnání počtu konfirmovaných kmenů v NRLM za stejné období loňského a letošního roku (porovnání období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 s obdobím od 1. 3. 2022 do 21. 4. 2022).

"Údaje, které v tuto chvíli máme k dispozici, nám nedávají možnost jednoznačně ukázat na důvod zaznamenaného nárůstu počtu zaslaných kmenů M. tuberculosis. Vyšší počet zaslaných kmenů M. tuberculosis do NRLM v březnu a dubnu letošního roku v porovnání se stejným obdobím předchozího roku může též souviset s poklesem počtu případů covid-19. Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem i s kolegy z dalších zemí samozřejmě pracujeme na získávání dalších a přesných informací," potvrzuje vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou MUDr. Jiří Wallenfels.

"Mycobacterium tuberculosis je pomalu rostoucí bakterie, a tedy doba od odběru vzorku k pozitivní kultivaci a následnému zaslání do naší laboratoře trvá několik týdnů," vysvětluje vedoucí NRL pro mykobakterie Ing. Věra Dvořáková, Ph.D.

Data v tuto chvíli ukazují, že v období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 bylo do NRLM zasláno 39 kmenů bakterií způsobujících onemocnění TBC. Letos v období od 1. 3. do 21. 4. 2022 evidujeme už 57 zaslaných kmenů.

"Náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze. K té je zapotřebí delší, doslova několikahodinový, kontakt s osobou, která vylučuje velké množství baktérií v hlenu z dýchacích cest," doplnila MUDr. Macková.

V České republice funguje systém dohledu nad TBC, který je schopen adekvátně reagovat na případný nárůst výskytu onemocnění v populaci. Hlášené případy kontrolují příslušné Krajské hygienické stanice, podobně jako u dalších sledovaných infekčních nemocí. Vzorky od pacientů, kteří jsou pozitivní na bakterie způsobující TBC, následně opětovně vyšetřuje Národní referenční laboratoř pro mykobakterie SZÚ, aby tak potvrdila nález a přesně definovala kmen, který onemocnění způsobil.

Zdroj: SZÚ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a další inspirace na ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

ČSOP: Nové tůně nejen pro obojživelníky aneb ochrana přírody bagrem

Takzvaná Východočeská Sahara na Pardubicku. Bývalá cihelna na Kutnohorsku. Mokřad na jižním okraji Prahy. Pozemky podél Bakovského potoka na Rakovnick ...

V Mněticích a Ostřešanech se chystají opravy silnic a mostů, doprava bude omezena

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) v blízké budoucnosti zahájí opravy silnic a mostů v bezprostřední blízkosti krajského města. Staveb ...

Unikátní projekt v Pardubicích: Výstavba nejdelšího zavěšeného mostu v Česku pokračuje podle plánu

Výstavba severovýchodního obchvatu Pardubic pokračuje podle plánu a minulý týden byla zaznamenána další klíčová fáze projektu. Byl vysunut další segme ...





Čtvrtek 18.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes