PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kdo v zimě sníží spotřebu elektřiny ve své domácnosti, dostane od PRE slevu

05.10.2022
Pražská energetika přináší do České republiky speciální slevový program, který už sklízí úspěch v zahraničí. Domácnost, která v zimní topné sezóně meziročně sníží svoji spotřebu elektřiny, dostane od PRE finanční prémii.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pražská energetika se tak rozhodla motivovat své odběratele k hospodárnému nakládání s elektřinou. PRE tímto krokem navazuje na již všeobecně známou státní podporu ve formě takzvaného úsporného tarifu pro domácnosti a na vládou oznámené "zastropování" cen elektřiny.

"Jdeme ještě dál, nad rámec těchto opatření. Chceme nám všem pomoci překonat náročné období současné energetické krize, kdy jsou vlivem mnoha faktorů ceny elektřiny na velkoobchodním trhu na rekordních hodnotách," uvedl k novému slevovému programu generální ředitel PRE Pavel Elis.

Program, který pro své zákazníky Pražská energetika připravila, nese příznačný název - PRÉMIE. Jak už tento titul napovídá, každá domácnost, která dokáže v zimním období snížit svoji spotřebu, získá od PRE mimořádnou finanční prémii. Ta bude klientovi připsána na jeho zákaznický účet u PRE a následně odečtena z platby za elektřinu v rámci nejbližšího vyúčtování.

Jak program PRÉMIE funguje?


Princip je jednoduchý. Domácnost, která dosáhne během nadcházející zimní topné sezóny prokazatelné úspory při spotřebě elektrické energie, dostane slevu neboli PRÉMII. Podmínkou je, že zákazník musí být klientem PRE v období od 1. 10. 2021 do 1. 7. 2023.

Odečet bude možné provést tak, že zákazník pořídí digitální fotografii svého elektroměru, ze které bude zřejmý stav elektroměru. Nejprve na začátku topné sezóny a pak na jejím konci. Fotografie zákazník nahraje online do speciální aplikace na webové stránce www.pre.cz/premie.

První fotografie elektroměru musí být pořízena a odeslána přes webovou stránku na počátku topné sezóny, konkrétně v období od 1. listopadu 2022 do 15. listopadu 2022. Na pořízení a odeslání druhé fotografie je stanoven termín od 31. března 2023 do 15. dubna 2023.

Jak proběhne vyhodnocení?


Pražská energetika bude v rámci programu PRÉMIE rozlišovat dvě skupiny zákazníků, a to podle distribučních sazeb elektřiny. První skupinou jsou zákazníci s jednotarifní distribuční sazbou (elektřinou pouze svítí, případně i vaří a používají běžné spotřebiče jako pračka, myčka, lednice, televize atd.). Druhou skupinou jsou zákazníci s dvoutarifní distribuční sazbou, tedy domácnosti, které elektřinu využívají na ohřev vody nebo topení.

Pokud zákazník PRE v následující zimní topné sezóně sníží svoji spotřebu ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, tedy 1. 11. 2021 - 31. 3. 2022, bude mu na zákaznický účet připsána následující výše odměny:

Běžná domácnost s jednotarifní sazbou:
Úspora 5 % = prémie 750 Kč
Úspora 10 % = prémie 1 500 Kč

Domácnost s dvoutarifní sazbou:
Úspora 10 % = prémie 1 500 Kč
Úspora 20 % = prémie 3 000 Kč

Rozdíl je zapříčiněn skutečností, že dosáhnout úspor při spotřebě elektřiny v běžném bytě s jednotarifní sazbou je obtížnější než dosažení úspor v domácnosti, kdy je elektřina využívána na topení a ohřev vody.

Kdy dostane zákazník slevu - PRÉMII?


Porovnávaná spotřeba za předchozí zimní období 2021/2022 bude stanovena standardním výpočtem podle takzvaného typového diagramu dodávky elektřiny.

Pokud zákazník dosáhne úspory elektrické energie v zimním období 2022/2023, bude mu po vyhodnocení ze strany PRE připsána PRÉMIE na jeho zákaznický účet nejpozději do 30. 6. 2023 a následně odečtena z ceny v rámci nejbližšího vyúčtování.

Program PRÉMIE je určen výhradně pro domácnosti a netýká se firemních zákazníků. Podrobné podmínky programu PRÉMIE mají zákazníci k dispozici na stránkách www.pre.cz/premie. Jak nejlépe dosáhnout úspor elektřiny v domácnosti se mohou zákazníci dozvědět na stránkách www.pre.cz/jakusetrit.

"Naší motivací k zavedení programu PRÉMIE je snaha přispět k tomu, abychom všichni společně úspěšně překonali náročné zimní období. Víme, že pro mnohé domácnosti je současná doba s vysokými cenami energií ekonomicky značně náročná. Rozhodli jsme se lidem pomoci. Celkové naše náklady na program PRÉMIE dosáhnou hodnoty několika stovek milionů korun," uzavírá generální ředitel PRE Pavel Elis.



Zdroj: Pražská energetika
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly spolu s východním a západním křídlem objektu provedou společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Líšnice na Orlickoústecku řeší bezpečnost dopravy. Pomůže společný projekt s krajem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý 12. března Líšnici, která se nachází přibližně tři kilometry od Žamberka na silnici směr ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes