PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Grilovací sezóna je zpět! Zkuste letos recepty, které oslní

01.06.2023
S přibývajícím sluncem a teplými večery přichází chuť na pořádné grilování s rodinou nebo kamarády. Konečně můžete odzimovat zahradní krby a začít kouzlit nad ohněm. Chcete letos překvapit něčím speciálním a servírovat jídla jako z pořadu MasterChef? Máme pro vás pár tipů!
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com

Začněte marinádou


Tajemstvím každé grilované pochoutky je marináda. Pokud chcete opravdu zabodovat, je nutné začít s přípravou den předem. Ale nebojte, nejde o nic složitého. Jídlo na gril jednoduše naložíte do domácí marinády, aby chytlo ten správný šmak. Maso v ní nechte poležet klidně přes noc, zelenině a veganským produktům stačí pár hodin. Co budete potřebovat na chutnou marinádu?

- Olej je základ každé marinády. Na grilování se hodí olej s vysokým kouřovým bodem, tím je například řepkový, rýžový a jiné rostlinné oleje. Vyhněte se ale olivovému oleji, ten si schovejte na ochucení zeleninového salátu.

- Koření je alfou a omegou marinády a hlavním dochucovadlem. Pro dosažení výraznější chuti použijte čerstvé bylinky. Mezi nejoblíbenější patří rozmarýn, tymián, estragon, majoránka, bazalka, koriandr nebo petrželka, saturejka a chilli. Případně můžete sáhnout po předpřipravených sušených směsích.

- Další ingredience volte podle chuti. Do marinády přidejte třeba česnek, cibuli, hořčici, kečup, sójovou nebo worcesterovou omáčku, sůl, pepř či citrónovou šťávu. A vlastně cokoliv dalšího, co máte rádi, třeba pivo nebo víno.

- Tekutý kouř dodá pokrmu uzenou chuť a ve finálním výsledku může být rozdílovou ingrediencí, která z jídla udělá mistrovské dílo. Stačí pár kapek a máte vystaráno.

Neohrané recepty, které stojí za to


Pro ozvláštnění letošní sezóny barbecue zkuste netradiční recepty, po kterých se na stole jen zapráší.

Menu

- Předkrm: Grilované mrkve s ricottou a pekanovými ořechy

Mrkve povařte asi 3 minuty, mezitím si v misce smíchejte olej, kmín, špetku hnědého cukru, chilli a česnek. Do vzniklé marinády vložte ještě horké mrkve a nechte je v ní pár hodin. Poté mrkve z obou stran opečte na roštu do změknutí, bude to trvat asi 15 až 20 minut. Ogrilovanou zeleninu vyskládejte na talíř, posypte ricottou, nakrájenými pekanovými ořechy, jarní cibulkou a koriandrem. Nakonec pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle potřeby a můžete za tepla podávat.

- Hlavní chod pro masožravce: Grilované kuřecí s broskvemi a balzamikem

Den předem si naložte kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Na marinádu budete potřebovat šťávu z citrónu, balzamiko, hořčici, cayenský pepř a tři lžíce oleje. Nad ohněm opékejte maso z obou stran, dokud se neudělá křupavá krusta. Na poslední 3 minutky rozprostřete na gril i rozpůlené broskve bez pecky a také je opečte. Servírujte zakápnuté krémovým balzamikem a s čerstvou bazalkou.

- Hlavní chod pro vegetariány: Grilovaný květák s toppingem

Rozpulte hlávku květáku, odstraňte listy a od řezu nakrájejte na asi dva centimetry silné plátky, tak aby vám vznikly co největší "steaky". Z obou stran je velkoryse posolte a potřete marinádou z oleje, granulovaného česneku, mleté papriky a pepře. Opékejte na grilu asi 8 minut z každé strany, než chytí barvu. Každý plátek posypte strouhaným sýrem (doporučujeme výrazný čedar), pažitkou a zakápněte farmářským dresingem.

- Dezert: Exotické grilované banány

V misce smíchejte javorový sirup, rum, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Banány ve slupce podélně rozpulte a potřete sladkou směsí. Opékejte z každé strany asi 4 minuty, dokud nezezlátnou. Ogrilované banány vyškrábněte lžičkou a podávejte s vanilkovou zmrzlinou, posypané pekanovými ořechy.

Last-minute recept, když vás přepadnou neohlášení hosté


Nečekaná, ale vítaná návštěva zazvoní u branky a vy potřebujete rychle vykouzlit něco na zub? Klobásky ještě nikdy nezklamaly a v pivním kabátku budou překvapivou delikatesou.

Grilované klobásky vařené v pivní lázni


Na grilu si z obou stran opečte klobásky a vedle v zapékací míse osmahněte nakrájenou cibuli a červenou papriku, které následně zalijte pivem. Ogrilované klobásky přidejte do ochucené pivní lázně a nechte povařit asi 15 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Klobásky podávejte se zeleninou v rozkrojené bagetě nebo housce potřené hořčicí.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Komerční sdělení: TIP: Nejlepší sortiment pro vaší party

Další články z rubriky Magazín

Jak zabránit přehřívání vašeho telefonu

Chytré telefony se staly nedílnou součástí našeho každodenního života, slouží jako komunikační nástroje, osobní asistenti a zábavní centra. Avšak s tím, jak požadujeme více od našich zařízení, jsou náchylné k přehřívání, což může vést k problémům s ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Sobota 20.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes