Grilovací sezóna je zpět! Zkuste letos recepty, které oslní
01.06.2023
S přibývajícím sluncem a teplými večery přichází chuť na pořádné grilování s rodinou nebo kamarády. Konečně můžete odzimovat zahradní krby a začít kouzlit nad ohněm. Chcete letos překvapit něčím speciálním a servírovat jídla jako z pořadu MasterChef? Máme pro vás pár tipů!
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com
Začněte marinádou
Tajemstvím každé grilované pochoutky je marináda. Pokud chcete opravdu zabodovat, je nutné začít s přípravou den předem. Ale nebojte, nejde o nic složitého. Jídlo na gril jednoduše naložíte do domácí marinády, aby chytlo ten správný šmak. Maso v ní nechte poležet klidně přes noc, zelenině a veganským produktům stačí pár hodin. Co budete potřebovat na chutnou marinádu?
- Olej je základ každé marinády. Na grilování se hodí olej s vysokým kouřovým bodem, tím je například řepkový, rýžový a jiné rostlinné oleje. Vyhněte se ale olivovému oleji, ten si schovejte na ochucení zeleninového salátu.
- Koření je alfou a omegou marinády a hlavním dochucovadlem. Pro dosažení výraznější chuti použijte čerstvé bylinky. Mezi nejoblíbenější patří rozmarýn, tymián, estragon, majoránka, bazalka, koriandr nebo petrželka, saturejka a chilli. Případně můžete sáhnout po předpřipravených sušených směsích.
- Další ingredience volte podle chuti. Do marinády přidejte třeba česnek, cibuli, hořčici, kečup, sójovou nebo worcesterovou omáčku, sůl, pepř či citrónovou šťávu. A vlastně cokoliv dalšího, co máte rádi, třeba pivo nebo víno.
- Tekutý kouř dodá pokrmu uzenou chuť a ve finálním výsledku může být rozdílovou ingrediencí, která z jídla udělá mistrovské dílo. Stačí pár kapek a máte vystaráno.
Neohrané recepty, které stojí za to
Pro ozvláštnění letošní sezóny barbecue zkuste netradiční recepty, po kterých se na stole jen zapráší.
Menu
- Předkrm: Grilované mrkve s ricottou a pekanovými ořechy
Mrkve povařte asi 3 minuty, mezitím si v misce smíchejte olej, kmín, špetku hnědého cukru, chilli a česnek. Do vzniklé marinády vložte ještě horké mrkve a nechte je v ní pár hodin. Poté mrkve z obou stran opečte na roštu do změknutí, bude to trvat asi 15 až 20 minut. Ogrilovanou zeleninu vyskládejte na talíř, posypte ricottou, nakrájenými pekanovými ořechy, jarní cibulkou a koriandrem. Nakonec pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle potřeby a můžete za tepla podávat.
- Hlavní chod pro masožravce: Grilované kuřecí s broskvemi a balzamikem
Den předem si naložte kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Na marinádu budete potřebovat šťávu z citrónu, balzamiko, hořčici, cayenský pepř a tři lžíce oleje. Nad ohněm opékejte maso z obou stran, dokud se neudělá křupavá krusta. Na poslední 3 minutky rozprostřete na gril i rozpůlené broskve bez pecky a také je opečte. Servírujte zakápnuté krémovým balzamikem a s čerstvou bazalkou.
- Hlavní chod pro vegetariány: Grilovaný květák s toppingem
Rozpulte hlávku květáku, odstraňte listy a od řezu nakrájejte na asi dva centimetry silné plátky, tak aby vám vznikly co největší "steaky". Z obou stran je velkoryse posolte a potřete marinádou z oleje, granulovaného česneku, mleté papriky a pepře. Opékejte na grilu asi 8 minut z každé strany, než chytí barvu. Každý plátek posypte strouhaným sýrem (doporučujeme výrazný čedar), pažitkou a zakápněte farmářským dresingem.
- Dezert: Exotické grilované banány
V misce smíchejte javorový sirup, rum, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Banány ve slupce podélně rozpulte a potřete sladkou směsí. Opékejte z každé strany asi 4 minuty, dokud nezezlátnou. Ogrilované banány vyškrábněte lžičkou a podávejte s vanilkovou zmrzlinou, posypané pekanovými ořechy.
Last-minute recept, když vás přepadnou neohlášení hosté
Nečekaná, ale vítaná návštěva zazvoní u branky a vy potřebujete rychle vykouzlit něco na zub? Klobásky ještě nikdy nezklamaly a v pivním kabátku budou překvapivou delikatesou.
Grilované klobásky vařené v pivní lázni
Na grilu si z obou stran opečte klobásky a vedle v zapékací míse osmahněte nakrájenou cibuli a červenou papriku, které následně zalijte pivem. Ogrilované klobásky přidejte do ochucené pivní lázně a nechte povařit asi 15 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Klobásky podávejte se zeleninou v rozkrojené bagetě nebo housce potřené hořčicí.
Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: