PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Grilovací sezóna je zpět! Zkuste letos recepty, které oslní

01.06.2023
S přibývajícím sluncem a teplými večery přichází chuť na pořádné grilování s rodinou nebo kamarády. Konečně můžete odzimovat zahradní krby a začít kouzlit nad ohněm. Chcete letos překvapit něčím speciálním a servírovat jídla jako z pořadu MasterChef? Máme pro vás pár tipů!
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com

Začněte marinádou


Tajemstvím každé grilované pochoutky je marináda. Pokud chcete opravdu zabodovat, je nutné začít s přípravou den předem. Ale nebojte, nejde o nic složitého. Jídlo na gril jednoduše naložíte do domácí marinády, aby chytlo ten správný šmak. Maso v ní nechte poležet klidně přes noc, zelenině a veganským produktům stačí pár hodin. Co budete potřebovat na chutnou marinádu?

- Olej je základ každé marinády. Na grilování se hodí olej s vysokým kouřovým bodem, tím je například řepkový, rýžový a jiné rostlinné oleje. Vyhněte se ale olivovému oleji, ten si schovejte na ochucení zeleninového salátu.

- Koření je alfou a omegou marinády a hlavním dochucovadlem. Pro dosažení výraznější chuti použijte čerstvé bylinky. Mezi nejoblíbenější patří rozmarýn, tymián, estragon, majoránka, bazalka, koriandr nebo petrželka, saturejka a chilli. Případně můžete sáhnout po předpřipravených sušených směsích.

- Další ingredience volte podle chuti. Do marinády přidejte třeba česnek, cibuli, hořčici, kečup, sójovou nebo worcesterovou omáčku, sůl, pepř či citrónovou šťávu. A vlastně cokoliv dalšího, co máte rádi, třeba pivo nebo víno.

- Tekutý kouř dodá pokrmu uzenou chuť a ve finálním výsledku může být rozdílovou ingrediencí, která z jídla udělá mistrovské dílo. Stačí pár kapek a máte vystaráno.

Neohrané recepty, které stojí za to


Pro ozvláštnění letošní sezóny barbecue zkuste netradiční recepty, po kterých se na stole jen zapráší.

Menu

- Předkrm: Grilované mrkve s ricottou a pekanovými ořechy

Mrkve povařte asi 3 minuty, mezitím si v misce smíchejte olej, kmín, špetku hnědého cukru, chilli a česnek. Do vzniklé marinády vložte ještě horké mrkve a nechte je v ní pár hodin. Poté mrkve z obou stran opečte na roštu do změknutí, bude to trvat asi 15 až 20 minut. Ogrilovanou zeleninu vyskládejte na talíř, posypte ricottou, nakrájenými pekanovými ořechy, jarní cibulkou a koriandrem. Nakonec pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle potřeby a můžete za tepla podávat.

- Hlavní chod pro masožravce: Grilované kuřecí s broskvemi a balzamikem

Den předem si naložte kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Na marinádu budete potřebovat šťávu z citrónu, balzamiko, hořčici, cayenský pepř a tři lžíce oleje. Nad ohněm opékejte maso z obou stran, dokud se neudělá křupavá krusta. Na poslední 3 minutky rozprostřete na gril i rozpůlené broskve bez pecky a také je opečte. Servírujte zakápnuté krémovým balzamikem a s čerstvou bazalkou.

- Hlavní chod pro vegetariány: Grilovaný květák s toppingem

Rozpulte hlávku květáku, odstraňte listy a od řezu nakrájejte na asi dva centimetry silné plátky, tak aby vám vznikly co největší "steaky". Z obou stran je velkoryse posolte a potřete marinádou z oleje, granulovaného česneku, mleté papriky a pepře. Opékejte na grilu asi 8 minut z každé strany, než chytí barvu. Každý plátek posypte strouhaným sýrem (doporučujeme výrazný čedar), pažitkou a zakápněte farmářským dresingem.

- Dezert: Exotické grilované banány

V misce smíchejte javorový sirup, rum, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Banány ve slupce podélně rozpulte a potřete sladkou směsí. Opékejte z každé strany asi 4 minuty, dokud nezezlátnou. Ogrilované banány vyškrábněte lžičkou a podávejte s vanilkovou zmrzlinou, posypané pekanovými ořechy.

Last-minute recept, když vás přepadnou neohlášení hosté


Nečekaná, ale vítaná návštěva zazvoní u branky a vy potřebujete rychle vykouzlit něco na zub? Klobásky ještě nikdy nezklamaly a v pivním kabátku budou překvapivou delikatesou.

Grilované klobásky vařené v pivní lázni


Na grilu si z obou stran opečte klobásky a vedle v zapékací míse osmahněte nakrájenou cibuli a červenou papriku, které následně zalijte pivem. Ogrilované klobásky přidejte do ochucené pivní lázně a nechte povařit asi 15 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Klobásky podávejte se zeleninou v rozkrojené bagetě nebo housce potřené hořčicí.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Magazín

Jak vybrat ideální materiál pro váš jídelní stůl

Jídelní stůl není pouze místem, kde se setkáváme k jídlu, nýbrž se stává centrem rodinných i společenských událostí. Jeho výběr a celkový design mohou odrážet váš osobní styl a vkus, a tak je důležité zvolit ten správný materiál, který bude ...

Testy repelentních náramků odhalily, že výrobky žádnou ochranu proti hmyzu neposkytují

Na základě stížností některých rodičů se Státní zdravotní ústav rozhodl otestovat funkčnost takzvaných repelentních náramků, podle výrobců určených pr ...

Jak postupovat v situacích, kdy pořadatel odmítá uspořádat akci v náhradním termínu či vrátit vstupné?

Se zrušenými kulturními či sportovními akcemi se spotřebitelé potýkali zejména v době koronavirové pandemie. Ani v letních měsících nabitých koncerty, ...

Rychlá nebankovní půjčka je pomocí nejen před výplatou

Potřebujete krátkodobý úvěr, který by byl vyřízen ještě dnes? Zkuste to v nebankovním sektoru!

Čtvrtina obyvatel Česka je závislá na tabáku, mladé častěji lákají alternativy

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a ...





Pátek 29.9.2023
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2023 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes