PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Pavel Šotola: Na autisty systém sociálních služeb moc nemyslel, snažíme se to napravit

12.04.2019
PARDUBICE - Nedávno převzali zástupci Pardubického kraje celostátní cenu Mosty 2018 od Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky za pomoc rodinám s dětmi a dospělým osobám s autismem na území celého kraje. O tom, co pro tyto děti, jejich rodiče i pro dospělé autisty dělá v posledních letech Pardubický kraj, jsme si povídali s radním pro sociální péči a neziskový sektor Pavlem Šotolou.
Cena Mosty pro Pardubický kraj | Foto: Pardubický kraj
Kdy jste se touto problematikou začali zabývat?
Ty začátky se datují někdy do roku 2013, kdy nás oslovili rodiče dětí s poruchou autistického spektra (PAS). Tehdy jsme si uvědomili, že právě na tuto skupinu lidí systém sociálních služeb moc nemyslí. Tehdy ještě nebyly rozvinuté služby, které máme dnes. Spolu s rodiči jsme založili pracovní skupinu pro osoby s poruchou autistického spektra, která se od té doby pravidelně schází.

Jak může taková pracovní skupina v reálném životě pomoct?
Můžeme se tam zabývat konkrétními potřebami autistů a jejich rodin v různých oblastech, na které si vždy zveme odborníky i gesční radní. Nejsou to jen sociální služby, ale také třeba školství, zdravotnictví a další odbornosti. Můžeme se také zabývat systémovými problémy, které život rodinám s autismem komplikují. Například usilujeme o to, aby byla pro lékaře lépe hodnocena diagnostická činnost, protože na stanovení diagnózy je závislá řada dalších podpůrných kroků včetně stanovení podpůrných opatření pro děti v předškolním a školním vzdělávání speciálně pedagogickým centrem. Podařilo se navázat spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost, kteří provádí tzv. screening tedy jakési testování dětí za účelem včasného záchytu příznaků poruch autistického spektra. Cílem spolupráce je zejména snaha o to, aby lékaři navázali rodiče dětí s podezřením na poruchu autistického spektra na vhodné podpůrné služby.

Jaké služby pro autisty Pardubický kraj zavedl?
Když se v roce 2015 stěhovali klienti Domova sociálních služeb Slatiňany do domků v okolních obcích v rámci transformace sociálních služeb, utvořili jsme například speciální domácnosti pro klienty s poruchou autistického spektra. Jak je u některých lidí s postižením dobrá integrace, tak v případech těžkých autistů to bývá spíš naopak. Potřebují svůj klid, své rituály, svůj prostor. Podobně jsme to vyřešili vDomově pod hradem Žampach v roce 2017, kdy byla otevřena specializovaná služba pro děti a mladé dospělé, jejichž zdravotní postižení je kombinováno s poruchami autistického spektra a kteří potřebují vysokou míru individuální podpory během celého dne z důvodu náročného chování, a to včetně jednoho lůžka odlehčovacích služeb.

Většina dětí s PAS je ale s rodiči doma. Můžete i jim nabídnout nějakou službu?
Rádi bychom rozšířili odlehčovací služby pro rodiče, kteří se o tyto děti starají, a to o tři lůžka. Je to pro ně často velmi vyčerpávající a chtěli bychom, aby mohli odjet třeba na dovolenou a nabrat sílu do další péče.

Zároveň jsme v kraji podpořili rozvoj terénních a ambulantních služeb pro rodiny s autistickými dětmi, které poskytují rodině praktické rady, jak o dítě s autismem pečovat, pomáhají v komunikaci s úřady, s integrací do předškolního a školního vzdělávání apod. Do budoucna bychom chtěli podpořit rozvoj služeb osobní asistence, jejíž pracovníci by byli speciálně připraveni pro práci s autisty a mohli tak za rodiče převzít alespoň část péče, zejména v době mimo školní vyučování a samozřejmě v dospělosti.

Jak se děti s autismem vyrovnávají se školou?
Díky práci speciálně pedagogických center a vstřícnosti řady škol v kraji se daří integrace dětí s lehčím autismem do běžných škol, případně vzdělávání ve speciálních školách, kde mají vytvořené podmínky pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Pomohly nám v tom odborně vedené semináře Centra celoživotního vzdělávání Pardubice pro pedagogy a jejich asistenty. V rámci školského poradenského systému vznikla funkce krajského koordinátora pro autismus.

Je nějaká pomoc i pro dospělé autisty kromě umístění v pobytových službách?
Před dvěma lety zahájila svou činnost služba sociální rehabilitace pro dospělé osoby s poruchou autistického spektra, která nabízí pomoc například s nastavením funkční komunikace, což je jeden ze základních problémů osob s poruchou autistického spektra. Služba dále poskytuje nácviky sebeobslužných dovedností, pomoc při hledání vhodného pracovního uplatnění, podporu v oblastech mezilidských vztahů apod. Za zmínku jistě stojí i Centrum ALMA Univerzity Pardubice, což je specializované pracoviště, které zajišťuje podporu pro studenty univerzity se speciálními potřebami nebo handicapem. Kolegyně z Centra ALMA byly rovněž mezi nominovanými na cenu Mosty.

Čím to je, že v Pardubickém kraji jste v této oblasti dál než jinde?
Sešly se tu dobré předpoklady - aktivní rodiče dětí s PAS, aktivní organizace jako integrační školka Lentilka, Rodinné integrační centrum, Středisko rané péče, Základní a praktická škola Svítání a její Speciálně pedagogické centrum a také tým lidí na našem krajském úřadu, který jde těmto snahám naproti. Všem jim velmi děkuji.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon na hodinové bázi reálně nahraditelný stávajícími kapacitami jiných řiditelných zdrojů. Stejně tak ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Středa 24.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes