PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

14.03.2024
Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. Situace je pod kontrolou, očkovacích látek i léčivých přípravků je dostatek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Chtěl bych vyzvat především rodiče, aby nechávali očkovat své děti a překontrolovali dodržení termínů očkování dle očkovacího kalendáře. Očkování je základní prevencí a výrazněji ohroženými skupinami jsou kojenci a malé děti. Je proto nutné plně podporovat primovakcinaci i v rámci povinného očkování, která cílí právě na tyto ohrožené skupiny," řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Očkování u dětí je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku života. Ministerstvo zdravotnictví proto přeočkování doporučuje také u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům.

"Onemocnění pertusí se v populaci vždy do určité míry vyskytovalo a vyskytuje. K současnému nárůstu černého kašle přispěla i pandemie onemocnění covid-19, kdy byla v důsledku restriktivních opatření omezena sociální interakce. I proto pozorujeme nárůst nemocnosti černým kašlem i v dalších státech Evropy a ve spolupráci s nimi situaci v celé EU monitorujeme," řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Očkovacích látek je dostatek. K dispozici pro děti, dorost i dospělé jsou desítky tisíc dávek. Důrazně je doporučeno dodržovat očkovací kalendář. Očkování je možné buď v očkovacích centrech nebo u praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost.

"Očkovacích látek i léčiv je dostatek navzdory dočasným výpadkům dodávek a všichni, kdo mají zájem se očkovat, je mají k dispozici. Mimořádná dodávka dorazí také příští týden. Apelujeme na očkování a dodržování základních hygienických pravidel. Situace je v tuto chvíli pod kontrolou," dodal ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Pertuse se jednoduše přenáší osobním kontaktem, proto Ministerstvo zdravotnictví apeluje také na dodržování základních hygienických opatření, mezi které patří časté mytí rukou vodou a mýdlem, zakrytí úst při kašlání, časté větrání a dezinfekce dotykových ploch.

"Pertuse a záškrt jsou onemocnění, která řešíme - oproti onemocnění Covid-19 - především ambulantně. Jedná se o nepříjemné onemocnění, které často doprovází dávivý kašel, nicméně většinou nebývá důvodem k hospitalizaci. Ohroženou skupinou jsou především neočkované malé děti. Apeluji zároveň na ohleduplnost každého z nás. Když se cítíme nemocní, nosme respirátor a dodržujme hygienická opatření," doplnil předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP Pavel Dlouhý.

"Nárůst černého kašle je běžný v 3-5letých intervalech a jediné, co tyto nárůsty efektivně mírní, je pravidelné očkování a přeočkování. Prosím, očkujte se. Jde o bezpečnou a funkční prevenci," doplnil předseda Národního institutu pro zvládání pandemie a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

"Za praktické lékaře můžu potvrdit, že očkovací látky jsou dostupné k objednání. Samotná léčba spočívá v cílené terapii antibiotiky a v podpůrné léčbě. Časná léčba antibiotiky redukuje zejména nakažlivost a riziko komplikací. Příznaky (zejména kašel) mohou přetrvávat i několik týdnů nezávisle na trvání antibiotické léčby. Ta se řídí odborným doporučením společností ČLS JEP. Zároveň je ale třeba, aby byla dodržována pravidla správné antibiotické preskripce a širokospektrá antibiotika, které jsou první volbou, nebyla předepisována na zbytečně dlouhou dobu kvůli riziku zvýšení antibiotické rezistence," uzavřela praktická lékařka a členka výboru společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Ludmila Bezdíčková.

Zdroj: SZÚ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavilony 19 a 27 spojovat nadzemní koridor. Finalizací jeho parametrů se na svém pondělním jednání ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...





Sobota 27.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes