PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

24. AVIATICKÁ POUŤ - PARDUBICE

Kdy:
Sobota 31.05.2014 od 08:00 hod až 01.06.2014
Kde:
Letiště, Pardubice
Pořadatel:
Sdílet:

Již po dvacáté čtvrté připravuje organizační štáb Sdružení Aviatické pouti leteckou podívanou. Letošní ročník nese podtitul Rytíři nebes a připomene letecké souboje z válečných událostí minulého století.
Aviatická pouť má v Pardubicích - kolébce českého letectví -dlouholetou tradici. Úvodní ročník Aviatické pouti se uskutečnil 11. května 1991, a to hned na dvou místech - na letišti v Pardubicích a souběžně i v menším měřítku na dostihovém závodišti v Praze-Chuchli. Datum konání nebyl zvolen náhodně, protože akce si dala za cíl připomenout tehdejší osmdesáté výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy-Chuchle. Proto také byla za místo konání zvolena obě významná místa, na kterých Ing. Kašpar v roce 1911 pomyslně psal první stránky, v dnešních dnech tak bohaté, historie českého letectví.

Letecké vystoupení se opět spojí do komponovaných scén s pozemní bojovou ukázkou vojáků v dobových uniformách.

Další výročí, která v roce 2014 Aviatická pouť připomene, nás zavedou do druhé světové války, ale i dob téměř současných.

Velkou událostí letošní Aviatické pouti se stane představení legendárního amerického dvoutrupého stíhače P-38L Lightning. Na Aviatické pouti se ve dnech 31. května a 1. června představí společně s americkým dvoumotorovým bombardérem B-25J Mitchell a námořním stíhačem F-4U-4 Corsair. Návštěvníci Aviatické pouti uvidí jak ukázku jednotlivých letadel, tak celé tříčlenné skupiny, a jako opravdovou lahůdku slétanost dvojice Lightningu a Corsairu, během níž piloti předvedou i společný přemet.

Aviatická pouť nejsou jen letadla a po oba dny si mohou návštěvníci prohlédnout hojně zastoupenou historickou i současnou vojenskou techniku, automobilové veterány a na letišti si dávají dostaveníčko také hasiči s rozmanitou technikou. Součástí je i kulturní program a velký dětský den.

VSTUPNÉ: DOSPĚLÍ 260,-Kč /na místě 280,-Kč
DĚTI (6 - 15 let) 50,-Kč

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



64,075946807861