PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Línek: Podařilo se nám nastartovat i několik projektů v kultuře

12.12.2017
V současné době se pracuje na 22 stavbách Pardubického kraje v hodnotě necelých 150 milionů korun a v zadávacím řízení máme dalších 25 staveb za více jak 420 milionů. Dále připravujeme investiční záměry i pro další roky, a to celkem za téměř 6,5 miliardy korun.
Ing. Roman Línek | Foto: Pardubický kraj
K největším krajským investičním akcím budou v následujících letech patřit v oblasti dopravy přivaděče k D35, zlepšení dostupnosti turistických atraktivit v jižní části Orlických hor a v masivu Králického Sněžníku a další modernizace. V kultuře bude největší investicí obnova pardubického zámku, výstavba depozitářů a obnova tří historických domů na Příhrádku. Sociální služby budou pokračovat s budováním komunitního bydlení v rámci transformace a u školských zařízení počítáme s rekonstrukcemi, zateplováním a vybavováním odborných učeben. Rozsáhlá obnova čeká areál Střední průmyslové školy elektrotechnické Do Nového a areál orlickoústecké Perly, kde bude mít zázemí Střední uměleckoprůmyslová škola. Jednoznačně nejvyšší investice se chystáme v nemocnicích v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, kde vyrostou centrální urgentní příjmy a operační sály. Teď je pro nás prioritním úkolem zrychlit výkup pozemků pro připravované dopravní stavby financované z evropských zdrojů.

Co je nového ve správě majetku kraje?
Pardubický kraj vlastní majetek za 35 miliard korun, z toho je budovy mají účetní hodnotu 25 miliard. Podařilo se nám spustit nový počítačový program FAMA+, který nám pomáhá sledovat stav tohoto majetku a potřeby jeho údržby a rozvoje.

Investice do kultury, zdá se, chytly letos nový dech...
Letošní rok znamenal nastartování nové etapy pro Východočeské muzeum a Východočeskou galerii. Prostřednictvím tří renomovaných architektů jsme si dali zpracovat generel Zámku Pardubice, kde tyto dvě instituce sídlí. Ten nás utvrdil v tom, že máme rozvíjet zámek jako Pernštejnskou památku a většinu muzejních expozic přesunout do rekonstruovaných budov na velkém nádvoří. S tím souvisí i přestěhování sbírek do nově budovaného depozitáře v Ohrazenicích a přestěhování galerie do nových prostor. Kromě toho se nám po letech podařilo prosadit stálou částku pro galerii na nákup uměleckých děl a na rozšiřování sbírek. Radost mám i z toho, že se budují další depozitáře pro muzeum v Chrudimi, podporujeme tradiční lidovou kulturu a zahájili jsme debatu o tematické specializaci našich krajských muzeí.

Co si slibujete od návrhu na zápis krajiny koní a hřebčína v Kladrubech do UNESCO?
Oficiálním podáním přihlášky k zápisu do seznamu UNESCO vyvrcholila letos na podzim práce Rady památky, kterou jsem vedl a koordinoval mezi třemi dotčenými ministerstvy, Národním hřebčínem Kladruby a Pardubickým krajem. Je to velká šance mít v našem kraji další památku s mezinárodním uznáním a publicitou. Jsem si vědom, že tím to zdaleka není u konce, protože celá oblast, která má velký turistický potenciál, potřebuje důkladnou revitalizaci i z hlediska infrastruktury a také možná nějaké pobídky k rozvoji ubytovacích či dalších turistických kapacit.

Letos na jaře krajské kulturní instituce připomínaly bratry Vokolkovy...
Takzvané Vokolkovské jaro bylo jednou z krásných akcí, které jsem mohl pomoci spolu s mnoha spolupracovníky na svět. Snažili jsme se v našem kraji připomenout a rodinu Vokolkových v čele se třemi umělecky obdařenými bratry, kteří však kvůli nacistické a později komunistické perzekuci nemohli naplno a veřejně rozvinout své talenty. Připomenuly je dvě výstavy, odborná konference i dokumentární film a jejich jméno ponese i centrum knihovny na Příhrádku.

Ke svému stavebnímu vzdělání se vracíte při soutěži Stavba roku. Jaká byla ta letošní?
Jednou za dva roky se jednou z mých povinností stává i soutěž, kterou kraj pořádá spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Považuji za důležité propagovat dobré výsledky stavebnictví v kraji. Pěkné a dobře vypracované stavby, o kterých se díky soutěži více mluví, se stávají inspirací a určitou laťkou pro další investory, projektanty, architekty i samotné stavební firmy, a to je náš cíl. Letos byla v některých kategoriích opět zajímavá konkurence a jedna ze staveb oceněných naší krajskou soutěží získala i trofej celostátní, a to Revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích.

Co je před vámi?
Projektů před námi je opravdu mnoho, ale ve vztahu ke kultuře bych chtěl zmínit tři z nich. Tím prvním je Dům hudby, který čeká velmi šetrné a zvenku neviditelné zateplení a také výrazné úpravy společenských prostor včetně sálů a návštěvnického zázemí. Jsem rád, že se k vylepšení bezprostředního okolí Domu hudby připojí i město Pardubice, hlavní práce očekáváme v roce 2019. Další dva objekty v majetku kraje, kterým věnujeme zvýšenou pozornost, jsou hrad Rychmburk a zámek Bystré. V obou sídlí sociální ústavy, které je během pár let opustí. Na nás bude úkolem hledat pro tyto objekty optimální využití.

Ing. Roman Línek, MBA, (KDU-ČSL, zvolen za Koalici pro Pardubický kraj)
1. náměstek hejtmana pro investice, majetek a kulturu

Vystudoval stavební fakultu ČVUT a postgraduální studium pro manažery. Hovoří anglicky, německy a rusky. Působil ve stavební firmě, na konci roku 1989 vstoupil do politiky. Byl zastupitelem Pardubic, náměstkem primátora města, náměstek ministra pro místní rozvoj, vedoucím referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu Pardubice. V roce 2000 se stal prvním hejtmanem Pardubického kraje a od té doby je ve vedení kraje až dosud. Je členem předsednictva české delegace ve Výboru regionů Evropské unie. Je ženatý, má dvě dcery a 5 vnuček. Rád jezdí na kole, lyžuje, plave a věnuje se rodině.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku sil ...

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavil ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Neděle 5.5.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes