PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Chystané právní úpravy na ochranu dětí a podporu rodin jsou inspirované dobrou praxí v Pardubickém kraji

31.01.2024
Krajský úřad Pardubického kraje pořádal ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí odborný seminář Výzvy a příležitosti systému ochrany dětí a podpory rodin. Akce se uskutečnila za podpory Kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v České republice. Na prezentace inspirativních příkladů dobré praxe a efektivní práce s ohroženými dětmi a rodinami v Pardubickém kraji navázal příspěvek s informacemi o připravovaných legislativních změnách.
Foto: pardubickykraj.cz
Tezemi chystaného zákona na ochranu dětí a podporu rodin provedl publikum Miloslav Macela, spoluautor reformy systému péče o ohrožené děti a rodiny a poradce ministra práce a sociálních věcí. Pokud bude zákon v následujících letech přijat, budou podle Macely moci poskytovatelé širokého spektra služeb realizovat své inovativní přístupy v novém legislativním rámci, který by měl být vstřícný a dobře financovaný. Konstatoval, že principy zákona a plánovaná opatření jsou v souladu s dobrou praxí v hostitelském kraji.

"Pardubický kraj je v sociální oblasti dáván v celé republice za příklad kraje progresivního. Ostatní kolegové z regionů se na něj odvolávají s tím, že zde mají náskok. Málokdo vidí, že za tím jsou léta práce, že se to v Pardubicích nestalo samo o sobě. Proto byla vhodná příležitost představit zákonné změny, které jsou plánovány v oblasti ochrany dětí a podpory rodin, právě tady. Změny jsou totiž postaveny na příkladech dobré praxe a na tom, co v Pardubickém kraji už funguje. Aktuálně jsme na začátku legislativních prací, jsou hotové věcné zásady, které i prostřednictvím podobných akcí jako je tento seminář chceme komunikovat s odbornou veřejností. U některých úprav legislativy bychom byli rádi, kdyby proběhly ještě v tomto volebním období. Ale je to velká změna, která bude rozložena do několika let," komentoval situaci Miloslav Macela.

Diskutující odborníci a zástupci projektů se shodli na tom, že v České republice vzniká celá řada funkčních a inovativních aktivit v oblasti ochrany ohrožených dětí. Často však dobré záměry narazí na nastavení legislativního prostředí, které brání přístupům v uvedení do praxe. Pomoci může proaktivní přístup veřejné správy a samosprávy, komplexní řešení by měla přinést právě nová legislativa.

"Při představení nové právní úpravy o ochraně dětí a podpoře rodin mě zaujala komplexnost celého návrhu. Na základě mapování potřeb ohrožených rodin a ohrožených dětí se plánují služby, tak aby byly maximálně dostupné a efektivní. A zároveň ruku v ruce s tím je i návrh na jejich financování. To je důležité, protože bez finančních prostředků nelze dělat prevenci a nelze efektivně zajistit odborné služby a poradenství pro ohrožené rodiny a děti. Pokud se toto podaří systémově nastavit, bude to velmi efektivní systém, který opravdu může fungovat a který podle mě Česká republika opravdu potřebuje. Tak, aby co nejméně dětí muselo být odebíráno z rodiny, aby byl co nejvčasnější záchyt problémů v rodině, a aby bylo pomoženo opravdu v pravý čas a velmi intenzivně," řekl Pavel Šotola, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Česká republika dohání v dané legislativě své sousedy a další země bývalého východního bloku. Apel na intenzivní deinstitucionalizaci a preferenci rodinné péče a její včasné podpory se odrážel v příspěvcích účastníků z UNICEF v Rumunsku a Bulharsku. V těchto zemích probíhá v oblasti ochrany ohrožených dětí a podpory rodin reformní proces již řadu let.

Bez dobré praxe by to nešlo


Klíčový princip mezioborové spolupráce a koordinovaného přístupu představila koordinátorka Místní akční skupiny Holicko Anežka Pavlišová a starosta města Holice Ondřej Výborný. Propojený systém služeb a aktivit na komunitní bázi je tím pravým přístupem, jak pomáhat rodinám a dětem účinně a včas v jejich přirozeném prostředí.

Příspěvek Krajského úřadu Pardubického kraje a Univerzity Pardubice prezentoval zjištění společného projektu Inovativní přístupy k podpoře ohrožených rodin s dětmi v Pardubickém kraji. Kateřina Netolická z příslušného krajského úřadu v prezentaci uvedla, že v rámci projektu Změna OSPODu odspodu bylo cílem dosáhnout vhodné, účelné a koordinované práce na zajištění bezpečí dítěte, kdy je rodina plnohodnotným členem týmu. A povedlo se! Díky získanému know-how může metodicky posílené krajské pracoviště provázet změnou i další orgány sociálně-právní ochrany dětí. Adriana Sychrová z Univerzity Pardubice pak představila data z realizovaného evaluačního procesu a přínosy projektu, mezi které patří posílení metodické role kraje a rozvinutí spolupráce pracovišť orgánů sociálně-právní ochrany dětí s dalšími aktéry a podpůrnými službami.

Jak se daří pečovat o děti, které musejí z různých důvodů vyrůstat mimo vlastní rodinu v ústavní péči, přiblížila ředitelka Dětského domova v Dolní Čermné, Stanislava Švarcová. Tento domov se za podpory svého zřizovatele vydal na cestu transformace a snaží se o moderní přístup, který dbá při péči o děti na klíčové momenty, jež jsou zásadní pro jejich zdravý vývoj.

Zdroj: Pardubický kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku sil ...

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavil ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Neděle 5.5.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes