PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Labská cyklostezka se opět posunula blíže k výstavbě

27.10.2017
PARDUBICE - V konečné podobě byste se po Labské cyklostezce měli dostat od pramene Labe až do Hamburku. V Pardubickém kraji je zatím vybudováno jen několik kilometrů, a to z Pardubic do Brozan. Usilovně se ovšem pracuje na přípravách výstavby celého úseku, který vede Pardubickým krajem. K přípravám výstavby se aktivně hlásí i Pardubický kraj, prostřednictvím gesčního radního a velkého propagátora cyklistiky, René Živného.
Labská cyklostezka se opět posunula blíže k výstavbě | Foto: Pardubický kraj
"Podle mého názoru je Labská cyklostezka pro cyklisty našeho regionu stejně důležitá komunikace, jako pro motoristy silnice D43," říká Živný a pokračuje: "Pardubický kraj se snaží v rámci možností pomáhat oběma úsekům, které máme na území kraje, tedy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a také mezi Pardubice a Týncem nad Labem. Přispíváme finančně, a to především na přípravné práce, jako jsou výkupy pozemků, vyhledávací studie, realizační dokumentace či na činnost projektového manažera. A pokračovat s podporou hodláme i nadále. V rozpočtovém výhledu do roku 2020 počítáme každoročně s částkou blížící se dvěma miliónům korun."

Po letech jednání s majiteli pozemků, se nyní v úseku z Hradce Králové do Pardubic podařilo již většinu pozemků vykoupit a vše se blíží vlastní realizaci. K té je nejblíže úsek Hradec Králové - Vysoká nad Labem, kde došlo již k vyhodnocení podaných nabídek na stavbu této etapy a zahájení vlastní stavby je plánováno na březen 2018 s pravděpodobným dokončením v říjnu 2018. Úsek by měl být financovaný z velké části dotací z regionálního operačního programu (IROP).

"Po úplném dokončení by Labská cyklotrasa na našem území neměla sloužit jen turistům, ale také k zajištění cesty lidem do zaměstnání. V blízkosti cyklostezky se nacházejí velcí zaměstnavatelé, ať již chvaletická či opatovická elektrárna, Kiekert v Přelouči a samozřejmě průmyslová zóna v Pardubicích. Na druhou stranu zlepšení infrastruktury pro cyklisty by mělo do našeho regionu přitáhnout také větší množství cykloturistů. Počítá se s napojením také okolních zajímavostí, jako je hřebčín v Kladrubech nad Labem, rodiště architekta Gočára v Semíně či se sjezdem do centra Přelouče," uvedl René Živný.

Postup na jednotlivých úsecích cyklostezky v Pardubickém kraji:
Úsek most Vysoká nad Labem - Opatovice nad Labem
V rámci projektování a vyjádření policie ČR byl projektant nucen provést změny u nájezdu u mostu. Nadále probíhá projektování a zajišťování potřebných dokladů.

Úsek Opatovice nad Labem - Dříteč
Zde je situace nejvíce pozdržená. Kvůli neochotě některých vlastníků pozemků se návrh trasy několikrát předělával. Nyní zadává svazek obcí společně s Elektrárnou Opatovice studii proveditelnosti v přilehlém území.

Úsek Dříteč - Němčice
V současné době bylo zahájeno územní řízení o umístění stavby a běží lhůty pro podání případných námitek účastníků a uplatnění závazných stanovisek dotčenými orgány.

Úsek Němčice - Hrad Kunětická Hora
Bylo zažádáno o územní rozhodnutí, chybí jen vyjádření památkové péče Pardubice.

Úsek Pardubice - Týnec na Labem
Tento úsek začal druhý sazek obcí připravovat o několik let později, a tak se nyní především začínají vykupovat pozemky v předpokládané trase a tvoří se potřebné dokumentace.

Přípravu cyklostezky realizují za tímto účelem vytvořené svazky obcí. Dříve vznikl spolek s názvem HRADUBICKÁ LABSKÁ CYKLOSTEZKA, jehož činností je příprava úseku z Hradce Králové do Pardubic. Jeho ředitelem je starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. Druhou část, z Pardubic na Týnec nad Labem, spravuje svazek obcí s názvem PARDUBICKÁ LABSKÁ CYKLOSTEZKA a ředitelkou je zde starostka Přelouče paní Irena Burešová. Nad tím vším pak dohlíží projektový manažer Tomáš Jeřábek.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která se zabývala halou v zadní části areálu, stavbu nyní čeká kolaudace. Jedna část haly bude sloužit ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku sil ...

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavil ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...





Středa 8.5.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes