PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Pardubické Městské slavnosti letos v novém kabátě

31.05.2016
Se zbrusu novým logem i dramaturgií odstartuje 15. června jarní část Městských slavností - Zrcadlo umění. Tradiční přehlídka souborů amatérské kultury Pardubicka už nebude mít jednotlivé části tematicky rozdělené do tří dnů. Lidé si tak budou moci užít tanec, hudbu či zpěv od středy až do pátku.
Pardubické Městské slavnosti letos v novém kabátě | Foto: pardubice.eu
"Dramaturgii, kdy jeden den město hrálo divadlo, další muzicírovalo a poslední třeba tančilo, jsme se rozhodli po mnoha letech omladit a zatraktivnit návštěvníkům. Festival bude nabízet jednotlivá odvětví amatérské kultury tak, aby si lidé měli možnost každý den vybrat z toho, co je jejich srdci blízké, a zároveň mohli strávit s naším programem celé tři dny," vysvětlil primátor Pardubic Martin Charvát.

"Aby byl program opravdu využitý od rána až do večera, je letos také nově Zrcadlo umění pouze třídenní. Pro letošní rok se naopak podařilo díky spolupráci s partnery festivalu navýšit rozpočet na 515 tisíc korun, proto si Kulturní centrum může dovolit pestřejší program na více místech v centru města. Zrcadlo umění má také nové logo, pracuje s motivem perníkového srdce, které přehlídce talentu a umu amatérských a dětských souborů sluší," upřesnil náměstek zodpovědný za kulturu a cestovní ruch Jakub Rychtecký.

Do dramaturgického konceptu Zrcadla umění jsem se snažila vnést především více dynamiky a oslovit diváky napříč generačním spektrem, ať už využitím rekonstruovaných městských prostranství či výběrem uměleckých představení. Tradiční vypouštění balónků se zrcadélky stejně jako workshopy se letos uskuteční na třídě Míru, prostoru, který po své rekonstrukci k podobnému využití přímo vybízí.
Po celou dobu konání slavností zde proto bude na prostranství u fontány pódium s bohatým programem až do pozdních večerních hodin, který vyvrcholí například vystoupením vokálně-instrumentálního souboru Rebelcanto, nebude chybět bubenická show Mlask nebo pohádkové taneční představení Legenda hradu Erigorn. Využijeme i Machoňovu pasáž, opět velmi elegantní zrekonstruovaný prostor, kde je báječná akustika. Zahraje tu řada malých vokálních těles a věřím, že to bude pro návštěvníky slavností velmi netradiční kulturní zážitek. Ožije i promenáda v Tyršových sadech a nově bude možné si i koupit hezké drobnosti a občerstvení ve stáncích, které na takové akce patří," přiblížila některé z novinek Zrcadla umění ředitelka Kulturního centra Pardubice Markéta Ondroušková.

Poselství pro olympioniky převezme Martin Doktor
Na úvod festivalu zavítá také dvojnásobný olympijský medailista z Atlanty, rychlostní kanoista Martin Doktor. Převezme tu od dětí poselství pro české reprezentanty, kteří budou bojovat o úspěch na letních hrách v Riu de Janeiru. "Protože ve městě v době her pořádáme Olympijský park Pardubice 2016, z jehož fanzón budou moci lidé alespoň na dálku fandit českým sportovcům v Riu, chceme zároveň olympionikům poslat i nějakou formu podpory přímo do Brazílie, respektive Českého olympijského domu. Poselství, které naši školáci vyrobí, předáme ve středu 15. června zhruba půl hodiny před polednem Martinu Doktorovi, který je coby sportovní ředitel ČOV šéfem celé olympijské výpravy," sdělil náměstek Jakub Rychtecký. "Co bude samotným poselstvím, zatím radnice prozrazovat nechce. Ať je to překvapení nejen pro olympioniky, ale i pro ty, kteří se na slavnostní předávání přijdou na třídu Míru podívat," dodává členka štábu městských slavností z oddělení kultury a cestovního ruchu Jana Fiedlerová.

Novinka! Koncerty na Masarykově náměstí i obrazovka pro fanoušky fotbalového EURA 2016
Historické centrum, které je tradičním prostorem pro konání jarní části Městských slavností, bude žít festivalem podobně, jak bylo zvykem v letech minulých. "Na Pernštýnském náměstí nebudou chybět tradiční přehlídky žákovských těles nebo vědeckotechnický jarmark zdejší univerzity a v budově radnice proběhnou soutěže Perníkový slavík a Pardubický skřivan. Zámek bude hostit přehlídky pěveckých sborů či Večer krásných smyčců. I zde bude večerní program gradovat v podobě open air provedení opery G. Pucciniho v podání studentů pardubické konzervatoře nebo swingové klasiky JK Bandu, " zve na program Zrcadla umění ředitelka Markéta Ondroušková. Galerie Mázhaus nabídne zajímavé výstavy i čtení pro děti a na Příhrádku se odehraje řada divadelních představení.

Speciální program se chystá také poprvé na prostranství u obchodního centra na Masarykově náměstí. "V pátek večer 17. června tu odehrají své koncerty pardubické kapely Sabrage, 100 zvířat a tradiční koncert pro Pardubice Pirate Swing Band s Jiřím Ševčíkem, od 18 hodin budou moci navíc lidé sledovat na obrazovce přímý přenos zápasu naší reprezentace na fotbalovém EURU," doplnila členka přípravného štábu Jana Fiedlerová.
"Chceme v maximální možné míře využít techniku, která bude v rámci programu Zrcadla potřeba. Věřím, že nejen mužská část publika ocení možnost zafandit si našim reprezentantům v zápase proti Chorvatsku," doplnil zcela výjimečný bod programu slavností náměstek Jakub Rychtecký.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavilony 19 a 27 spojovat nadzemní koridor. Finalizací jeho parametrů se na svém pondělním jednání ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...





Sobota 27.4.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes