PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Poskytovaná zdravotní péče se nebude omezovat, říká krajský radní Ladislav Valtr

09.12.2016
Ačkoliv v oblasti zdravotnictví nepůsobil, má nový krajský radní Ladislav Valtr bohaté zkušenosti s řízením jak velkých podniků, regionální banky, tak i města, jelikož do letošního listopadu působil jako starosta Chocně. S čím vstupuje do komplikované gesce zdravotnictví, jaké vnímá nejpalčivější problémy této oblasti a kam bude krajská zdravotní péče postupovat dále? Zeptali jsme se nového radního Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Ladislava Valtra.
Krajský radní Ladislav Valtr | Foto: Pardubický kraj
S jakou vizí přicházíte do pozice krajského radního, který má ve své gesci oblast zdravotnictví? Jedná se přeci jen o komplikovanou oblast.
Já jsem více manažer než politik, takže budu stavět na svých zkušenostech ve strategickém řízení a hlavně užívat zdravý rozum. A to i pro zdánlivě komplikované a ožehavé situace, protože chtít řešit problematiku českého zdravotnictví a současně si myslet, že naplníte jak očekávání pacientů, tak zdravotnického personálu, a to v limitech pravidel zdravotních pojišťoven a možnostech krajského rozpočtu, to znamená řešit něco jako "kvadraturu kruhu". Každopádně přicházím s velkou chutí pracovat.
Abych byl ale trochu konkrétnější, tak nadále předpokládám zachování regionálních nemocnic jako tradičních "vstupních bran" k akutní zdravotní péči v Pardubickém kraji. Poskytovaná péče za celou společnost by se tedy neměla v budoucnu nijak zmenšovat či omezovat. Skladba poskytované péče v jednotlivých nemocnicích bude nadále zajištěna s ohledem na její potřebnost, udržení potřebné kvality péče a rozvoj odborných postupů a zdravotnických technologií. Na pořad dne by ale mělo přijít smysluplné sdružování kapacit pracovišť, která nejsou dostatečně využívána a odborně zajištěna, rozvoj ambulantní složky a jednodenní péče v chirurgických oborech a navázání úzké spolupráce se zařízeními následné péče. Současně lze očekávat další rozvoj center pro léčbu vybraných chorob. Za důležité považuji také sjednocení informačních systémů, dokumentace, obsluhy a odborných postupů v jednotlivých nemocnicích s cílem vyšší bezpečnosti, flexibility a spolupráce při využití lidských zdrojů.

Co podle Vás krajské zdravotnictví, ale i celé české zdravotnictví trápí nejvíce?
Nyní je to zjevně kritický nedostatek zdravotnického personálu. Jsem překvapen, jak to ministerstva zdravotnictví i školství nechala dojít daleko. Bohužel. Současná situace se dle mého názoru dala dávno předpokládat a měla být řešena na úrovni republiky mnohem dříve. Není to otázka posledních pár let, ale dlouhodobého setrvalého trendu.
Podle mého názoru navíc v České republice buď nadužíváme zdravotní péči, léky, ale i zdravotnický materiál nebo, je-li to tak zvyklostně nastaveno a nechceme-li se v tomto jako společnost nijak omezovat a měnit, pak shledávám nedostatečnost a chybu ve stávajícím systému a nastavení zdravotních pojišťoven, respektive především v nedostatečném počtu stovek miliard ze státního rozpočtu směrovaných do zdravotnictví.

Zmínil jste nedostatek lékařů, který trápí nejen Pardubický kraj. Může však kraj ze své pozice pomoci nemocnicím při udržení a hledání kvalitního personálu?
Ano, toto zdaleka není problém jen Pardubického kraje, ale plošný, celorepublikový. Kraj i naše nemocnice na tuto situaci samozřejmě přesto reagovat musí a reagovat budou. Kromě podpory zdravotních týmů s klíčovou rolí garantů jednotlivých oborů je nutné v našem kraji spoluvytvářet podmínky pro jejich stabilizaci a celoživotní odborné vzdělávání.
Podpoříme různé motivační personální programy, které svým dílem jistě také pomohou, ale v takto propastném nedostatku personálu to bude běh na dlouhou trať v řádech několika let. Tak či tak, reakcí NPK proto musí být i organizační změny, sjednocení informačních systémů, dokumentace, odborných postupů a posílení flexibility spolupráce jednotlivých nemocnic s cílem maximálního využití a sdílení lidských zdrojů.

Tématem minulých let byla pro krajské zdravotnictví fúze pěti samostatných regionálních nemocnic do jedné velké společnosti. Jak s odstupem času vidíte tento krok?
Krok to byl jednoznačně správný. Téma to však bude i v dalších letech. Prozatím šlo o první fázi a víceméně jen statutárně-právní úroveň. Spojení akutních nemocnic do jednoho celku musí být dlouhodobě ekonomicky a organizačně stabilní. Propojení našich nemocnic nesmí zůstat na půli cesty, je opravdu nutná jejich mnohem užší spolupráce. Všechny vnitřní procesy, stejně tak investice do udržení a rozšíření rozsahu péče v rámci nemocnic, musí být řízeny i reálně implementovány v zájmu celé akciové společnosti.

Kraj v posledních letech investoval do nemocnic přes miliardu korun, která napomohla nejen technickému vybavení, ale také stavbě Multioborového pavilonu v Pardubické nemocnici či rozsáhlé rekonstrukci a přístavbě budovy psychiatrie ve Svitavské nemocnici. Jaké další investice jsou pro vás v příštím období klíčové?
Důležitá bude právě ta investiční koordinace a postupná realizace investic do všech nemocnic s cílem vytvořit a podpořit páteřní síť akutních nemocnic se širokým spektrem oborů a v postupném dotváření příjmových míst.
Kromě řady klasických rekonstrukcí areálů, včetně zateplení budov, chci klást důraz na modernizaci zdravotnického vybavení, a také jak jsem zmínil výše, na sjednocení informačních systémů s potřebnou bezpečností. Nyní ještě dokončujeme investice zahájené v minulém období, mezi které v případě následné péče patří například nový rehabilitační bazén v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Z nejbližších nových priorit bych uvedl dostavbu plicního rehabilitačního pavilonu v Jevíčku, dostavbu budovy pro instalaci magnetické rezonance v Pardubické nemocnici nebo projektovou přípravu pro zmíněné centrální urgentní příjmy.

Pomohou s obnovou technického vybavení, ale i zateplením budov evropské fondy ve stejné míře jako v předchozím programovém období, nebo se bude muset kraj více spolehnout na vlastní prostředky?
Bohužel podpora zdravotnictví z rozpočtu Evropské unie v novém programovém období klesá a je zaměřena pouze na několik vybraných oblastí. Nadále však očekáváme podporu při úsporách energií, tedy zateplení nemocničních budov. I zde se však finanční podpora snižuje a narůstá podíl vlastní spoluúčasti.
Očekáváme však dotace při výstavbě nových základen záchranné služby, čímž se opět zlepší a zrychlí dostupnost nezbytné zdravotnické péče, ale také při nákupu nové magnetické rezonance v Pardubické nemocnici. Platí však premisa, že další rozvoj bude bohužel podmiňován mnohem vyššími investicemi z vlastních rozpočtových zdrojů kraje, případně státu.

V krajských zařízeních byl minulý rok spuštěn program Přátelská nemocnice. Bude program i nadále pokračovat a máte s ním případně již nyní konkrétní plány?
Vytvářet prostředí přátelské nemocnice jako základ pro prosperitu a budoucí rozvoj nemocnice i Pardubického kraje je opravdu klíčové. Podpořím proto nejen certifikaci a akreditaci nemocnic v oblasti kvality, ale i pokračování programu Přátelská nemocnice. Pozitivní změny a opatření v této oblasti však musí vycházet zevnitř NPK. Formalizovaná snaha vedení je pěkná věc, ale s každodenní realitou v čekárnách a některých odděleních spokojeni být zatím nemůžeme.
Je tedy současně nutné provádět průběžně vnitřní a vnější kontroly kvality poskytované péče a jejich pravidelné hodnocení.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavil ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...





Pátek 3.5.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes