PardubiceDnes.cz
PardubiceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Trumpova rezervovanost k obchodním dohodám otvírá dveře pro posílení postavení EU v obchodu s Asii

27.03.2017
Volby ve Francii a Německu, plánovaný brexit ale i nástup Donalda Trumpa do Bílého domu mohou výrazně změnit obchodní politiku EU a jednání o dohodách o volném obchodu (FTA) se třetími zeměmi. O dopadech obchodní politiky EU na regionální úroveň debatovali experti na kulatém stole, který se konal v Pardubicích.
Ilustrační snímek | Foto: Anna Kuznicka
Český export je výrazně orientován na Eurozónu a zejména Německo. Ne vždy však zde má své pravé odbytiště, ale je dále zpracováván do finálního produktu, který je dále exportován mimo EU. To se výrazně dotýká i Pardubického kraje.

"V kraji máme stovky exportérů, ale těch nezávislých s vlastním produktem a vlastní obchodní strategií je úplné minimum," uvedl ředitel regionální kanceláře CzechInvestu v Pardubickém kraji Tomáš Vlasák na debatě TTIP, CETA a obchodní politika EU: Výzvy pro Pardubický kraj, která se konala v pátek 24. března v Pardubicích. Vlasák dodal, že firmy by se měly více soustředit na výzkum a vývoj nebo věnovat větší pozornost prodeji a marketingu.

Kulatý stůl byl součástí série diskuzí o dopadech důležitých evropských otázek na české regiony, kterou pořádají Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) a zpravodajský portál EurActiv.cz. Série je součástí projektu "Empowering Youth and Regions in the European Parliament" podpořeného Evropským parlamentem.

Asie - region budoucnosti?
Regionální firmy by měly mít v příštích letech daleko snazší přístup na trhy mimo Evropskou unii. Důvodem jsou obchodní dohody EU s třetími zeměmi, které zjednoduší podmínky exportu do těchto regionů. Poté, co Trumpova administrativa vypověděla účast na transpacifickém partnerství (TPP) s jedenácti zeměmi pacifického regionu včetně Japonska, Vietnamu, Austrálie, Nového Zélandu nebo Mexika a tváří se rezervovaně k některým dalším obchodním dohodám, má přitom EU nejlepší výchozí pozici za několik let.

Ukončení angažovanosti USA v TPP lze vnímat i jako příležitost pro EU posílit své postavení obchodní velmoci v Asii, upozornil europoslanec Jan Zahradil (ODS). První FTA s asijskou zemí uzavřela EU v roce 2011 s Jižní Koreou. Nyní má Unie podepsanou dohodu se Singapurem a Vietnam, které však nejsou ratifikované.

Zahradil, který je zpravodaj dohody o volném obchodu s Vietnamem, upozornil na potenciál této smlouvy. V České republice je největší vietnamská menšina per capita v celé Evropské unii, uvedl Zahradil.

"Známost ČR ve Vietnamu by mohla být výhodou při prosazování českých výrobků na vietnamský trh. Obchodní dohoda EU s Vietnamem je z tohoto důvodu pro ČR zajímavou příležitostí," dodal analytik AMO Kryštof Kruliš.

Dohoda s Kanadou (CETA) byla již schválena Evropským parlamentem a po ratifikaci kanadskou stranou bude pravděpodobně na přelomu jara a léta předběžně prováděna. Jak upozornil Matyáš Pelant, vedoucí oddělení Amerik na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, příslušné orgány se již postupně připravují na to, jak snížit exportérům administrativní zátěž.

"Certifikáty, které vydávají zkušební ústavy v EU, a to včetně těch v ČR, budou postupně uznávané také v Kanadě, což bude znamenat pro firmy významné úspory," uvedl.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku sil ...

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný. Stavět by se mohl začít ještě letos

PARDUBICE - Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavil ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Pondělí 6.5.2024
Pardubický kraj Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes